Hiba csúszhatott a lakógyűlés szervezésébe

A kerületek nagyjából felében még mindig nem postázták ki a szavazáshoz szükséges kódokat.

2023. 06. 08. 8:16
Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (Fotó: Kurucz Árpád /Magyar Nemzet)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy a nagy hévvel bejelentett Budapesti Lakógyűlés szervezésébe hiba csúszott:

annak ellenére, hogy a szavazási  határidő június 11-e, a honlap szerint a kerületek nagyjából felében még nem postázták ki a szavazáshoz szükséges kódokat.

Mint azt lapunk korábban megírta: több mint százmillió forintba kerül a Budapesti Lakógyűlés. Erről egy pár héttel ezelőtti háttérbeszélgetésén tájékoztatott Kiss Ambrus általános-főpolgármester-helyettes. Mint mondta: a szervezés költségei mindent összevetve, ide értve a call center szolgáltatást, nyomtatást 100,5 millió forintot, a kommunikációs költségek pedig nagyjából 25 millió forintot tesznek ki.

Mint ismert, a lakógyűlésen minden 14 évnél idősebb budapesti lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgár részt vehet. Felvetődött a kérdés, hogy egy 15 vagy 16 éves fiatal hogyan tudja megítélni például a szolidaritási hozzájárulásról szóló kérdést vagy a Lánchíd forgalmáról szóló felvetést, mennyire van róluk ismerete. Kiss Ambrus szerint ezeket a kérdéseket egy ilyen korú fiatal meg tudja ítélni. 

 Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunk megkeresésére korábban kifejtette: 

a budapesti lakógyűlés néven ismert főpolgármesteri kezdeményezés – ami egyben lehet egy gyermekeken végzett aggályos politikai kísérlet is –, még ha szimbolikus aktusról van is szó, mind a nemzetközi, mind a hazai gyakorlattal ellentétben áll.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyermekek jogait, valamint a szülők neveléshez fűződő jogát számos nemzeti és nemzetközi jogi dokumentum deklarálja. Adatvédelmi szempontból is kifogásolható Karácsony Gergely marketingakciója. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke korábban a Mandiner megkeresésére azt mondta: a lakcímnyilvántartás nem főpolgármesteri feladat. A hatóság elnöke leszögezte: a választások kapcsán lehet igényelni választói névjegyzéket, de jelenleg nincs választás.

Érdemes kiemelni, hogy Gyurcsány Ferenc március végén egy rádióműsorban kritizálta a főpolgármestert, hogy nem elég harcias a kormánnyal szemben. Pár nappal később rendkívüli sajtótájékoztatón Karácsony Gergely bejelentette: a fővárosi önkormányzat a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti nyújt be keresetet a Magyar Államkincstár ellen a Fővárosi Törvényszékhez.

 

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (Fotó: Kurucz Árpád )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.