A gátrobbantás miatt leállítják Európa legnagyobb atomerőművét

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője a következő napokban Ukrajnába látogat.

Magyar Nemzet
2023. 06. 10. 12:44
A Zaporizzsja-i Atomerőmű, amikor a Dnyipro folyó vízállása még ki tudta szolgálni a létesítményt. (Fotó: OSINTdefender / Twitter)
A Zaporizzsja-i Atomerőmű, amikor a Dnyipro folyó vízállása még ki tudta szolgálni a létesítményt. (Fotó: OSINTdefender / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán atomenergia-ügynökség közölte, hogy a zaporizzsjai, vagyis Európa legnagyobb atomerőművének utolsó működő reaktorát hideg leállásba helyezték biztonsági óvintézkedésként a közeli Noha Kahovka-i vízerőmű gátjának a felrobbantása miatt – hívta fel a figyelmet a The Independent, brit lap.

Az ukrán nukleáris ügynökség, az Enerhoatom péntek esti közleménye szerint nem áll fenn közvetlen veszély a gát átszakadása miatt, azonban mivel csökkent a létesítmény hűtését segítő tározó vízszintje, biztonsági okokból meg kellett hozni a szükséges lépéseket.

A orosz erők ellenőrzése alatt működő nukleáris erőmű hat reaktora közül öt már korábban hideg leállásba került, vagyis leállították a nukleáris reakciót, a maghasadás reakcióját és ezzel a hő- és nyomásképződést. Enerhoatom munkatársai továbbra is dolgoznak az erőműben, annak ellenére, hogy az orosz ellenőrzés alatt áll.

Az utolsó reaktor hideg leállítása csütörtökön történt meg, közölte az Enerhoatom.

Hozzátették:

a döntésben az is szerepet játszott, hogy a közelben zajló harcok miatt megrongálódott az erőművet az ukrán energiarendszerrel összekötő felsővezeték.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője a következő napokban Ukrajnába látogat.

Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) oktatója a minap a reaktor hűtése kapcsán azt a magyarázatot adta, hogy az komplikáltabbá válhat, amely negatív hatást két tényező mérsékli:

  • A zaporizzsjai atomerőmű 2022 augusztusa óta le van állítva, nem üzemel, az eltelt kilenc hónapban jelentősen lecsökkent a blokkok hűtési vízigénye.
  • Az erőmű mellett, a Dnyeper folyó víztározójából le van választva mesterséges gátfalakkal egy 47 millió köbméter térfogatú hűtővízmedence, amiben a víztározótól független vízszintet tudnak tartani. Ez a medence hosszabb ideig biztosíthat megfelelő hűtővíz-utánpótlást az erőmű számára.

Borítókép: A zaporizzsjai atomerőmű, amikor a Dnyipro folyó vízállása még ki tudta szolgálni a létesítményt. (Fotó: Twitter/OSINTdefender)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.