Csodagóllal maradt bent a Hertha Berlin a Bundesligában

Az élvonal 16. helyén záró Hertha nyerte meg az osztályozót a német másodosztály bronzérmese, a Hamburg ellen, miután a múlt héten hazai pályán elszenvedett 1-0-s vereség után idegenben 2-0-s győzelmet aratott hétfő este. A berlini együttes két védője góljának köszönhette a bennmaradást a Bundesligában.

Magyar Nemzet
2022. 05. 23. 22:32
Hamburger SV - Hertha BSC
Hamburger SV-Hertha BSC Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nyomás most a HSV-n van, mi itt már nem veszíthetünk – keserű szájízzel kereste a pozitívumot Felix Magath a mindent eldöntő meccs előtt. A Hertha vezetőedzőjének különösen nehéz lehetett ez a találkozó, hiszen a Hamburg volt az ellenfél, amelynek ő legendás labdarúgója volt, három német bajnoki cím mellett 1983-ban a BEK-et is megnyerte a csapattal.

A feltörő emlékeken túl persze az első meccs miatt volt csak igazán nehéz helyzetben Magath, ugyanis a Hertha hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett el a Hamburgtól. 

Ezzel a berliniek sírja félig már meg volt ásva, Hamburgban örömünnep volt készülőben.

A HSV a története során először 2018-ban esett ki a Bundesligából, s utána háromszor is a negyedik helyen végzett a német másodosztályban. Idén végre eggyel előrébb lépett a nagy múltú csapat, a Bundesliga II-es bronzérem azonban csak a feljutással együtt ér valamit. Tömött lelátók fogadták az együtteseket a Volksparkstadionban.

Magath-nak azonban igaza volt. A nyomás immáron a Hamburgra nehezedett, és nem tudta elviselni. A Hertha már a 4. percben megszerezte a vezetést, egy szöglet után a csapatkapitány, a védő Dedryck Boyata fejelt a kapuba – 0-1.

Hamburger SV - Hertha BSC
Mindkét csapat nyert idegenben, de a berliniek jártak jobban Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS

Máris ledolgozta a hazai pályán összeszedett hátrányát a berlini együttes, a Hamburg pedig ettől teljesen megbénult. Lényegében helyzetet sem tudtak kidolgozni a hazaiak, a félidei statisztika árulkodó volt: hiába volt többet a labda a hazaiaknál, ha csak egyszer próbálkoztak kapura lövéssel és akkor sem találtak célt. Ezzel szemben a Hertha tízszer tüzelt.

Szünet után nem sokat változott a játék képe, de a Herthának kellett még egy gól a sikerhez. A 63. percben Marvin Plattenhardt lett a hős. A korábban a német válogatottban is számításba vett balhátvéd a jobb oldalról éles szögből végzett el egy szabadrúgást. A legtöbben onnan beadják a labdát, de nem ő: Plattenhardt gyönyörűen a hosszú felsőbe csavart – 0-2.

Ezzel a csodagóllal vívta ki a bennmaradást a Hertha. A Hamburgnak nem volt lőpora ezen a meccsen, a mérkőzés harmadik góljához is berliniek álltak közelebb, de Sztevan Jovetics lábában maradt a megnyugtató találat. Végül nem volt szükség rá, 2-1-es összesítéssel a Hertha nyerte meg az osztályozót és bennmaradt a Bundesligában.

A Hamburg pedig zsinórban az ötödik másodosztályú idényére készülhet.

Borítókép: Kevés futballt és nagy küzdelmet hozott a Hamburg és a Hertha osztályozója (Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.