Közélet

Egymillió ukrán harcol jelenleg is, akiknek korábban semmilyen harci tapasztalatuk nem volt

Gyors ütemben, a NATO-szabványoknak megfelelően fegyverzik fel újra az ukrán hadsereget.

Jelenleg csaknem egymillió ukrán szerez harci és katonai tapasztalatot, 

és Ukrajna gyors tempóban fegyverzi fel újra a hadseregét a NATO-szabványoknak megfelelően 

– közölte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára szerdán.

A Twitteren állást foglalva a tisztségviselő hangot adott annak a meggyőződésének, hogy az Ukrajnát támadó orosz erők számbeli fölényét az ukrán minőség határozottan felülmúlja. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország február 24-én indított háborújának Moszkva állítása szerint az ukrán hadsereg demilitarizálása volt az egyik fő célja. Ezzel szemben most az ukrán hadsereget gyors ütemben újrafegyverzik, méghozzá a NATO-szabványoknak megfelelően, nagy mennyiségben kap nyugati fegyvereket és technológiát – emelte ki Danyilov.

Volodimir Zelenszkij elnök szerdán utasította Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, hogy törölje el azt a szabályt, amellyel a katonai szolgálatra kötelezetteknek az Ukrajna régiói közötti mozgásra is engedélyt kell szerezniük – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál az elnöki irodából származó értesülésre hivatkozva. Zaluzsnij kedden a Facebookon tájékoztatta az ország állampolgárait arról, hogy 

a hadköteleseknek az Ukrajnán belüli utazásokhoz is engedélyt kell kérniük a területileg illetékes toborzóközponttól.

 Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Zelenszkij katonai vezetőkkel folytatott egyeztetést, amelyen meghallgatta Zaluzsnij jelentését is az új szabályozásról. Hozzászólásában rámutatott arra, hogy 

a kormány korlátozhatja az állampolgárok alkotmányos jogait hadiállapot idején.

Ugyanakkor utasította a vezérkart: vonja vissza a már elfogadott eljárási rendet, és dolgozza át úgy, hogy közben az ország védelmi képességei is biztosítva maradjanak.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek Toreck városára. A lövedékek lakott területen, két családi házba csapódtak be, az eddigi információk szerint egy ember megsebesült, hárman pedig a romok alatt rekedtek.

Az ukrán légierő déli parancsnoksága a Facebookon arról számolt be, hogy szerdára virradóan két orosz, Kalibr típusú rakétát semmisítettek meg Mikolajiv régió fölött. A parancsnokság szerint a rakétákat a Fekete-tengeren lévő orosz tengeralattjárókról lőtték ki.

Ukrán háború
Fotó: Miguel Medina

Az orosz megszállás alá került dél-ukrajnai Herszonban helybeliek nagy erejű robbanásról számoltak be a vasútállomás közelében, a pályaudvar környékén nagy füst gomolyog – közölte a Szuszpilne hírportál. A történtekről, annak részleteiről egyelőre nincs hivatalos jelentés.

Az ukrán vezérkar szerdai harctéri jelentéséből az Ukrajinszka Pravda azt emelte ki, hogy az ukrán katonák a kulcsfontosságú, Donyeck megyei Kramatorszk város irányában visszaszorították az orosz erőket, súlyos veszteségeket okozva nekik.

A vezérkar szerdai összesítése szerint már 36 500 orosz katona vesztette életét Ukrajnában. 

Az ukrán erők megsemmisítettek 217 orosz repülőgépet, 187 helikoptert, 15 hadihajót, 1600 harckocsit, 3789 páncélozott harcjárművet, 812 tüzérségi és 107 légvédelmi rendszert, valamint 247 rakéta-sorozatvetőt.

 

ukrán harcos Olekszij Danyilov orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek