Közélet

Kilőtték az oroszok az ukránok rettegett ágyúját, elhallgatott az Akácia

Az Akácia nevű ágyú volt a nyugati front egyik legveszélyesebb fegyvere, folyamatosan tűz alatt tartotta az orosz állásokat.

Orosz hírforrások szerint sikerült megsemmisíteni az ukrán hadsereg egyik legrettegettebb fegyverét, az Akácia önjáró löveget. Az ágyú a nyugati fronton, Herszon régióban keserítette meg az oroszok életét, hónapok óta folyamatosan tűz alatt tartotta állásaikat, és ez a fegyver volt a felelős több sikeres ukrán csapásért is. 

Ukraine And Russia Trade Fire In Donetsk Region BAKHMUT, UKRAINE - DECEMBER 29: Soldiers of the Ukrainian 55th artillery brigade operate on the frontline with a US made Howitzer M777 cannon amid artillery fights on December 29, 2022 in Bakhmut, Ukraine. A large swath of Donetsk region has been held by Russian-backed separatists since 2014. Russia has tried to expand its control here since the February 24 invasion.  (Photo by Pierre Crom/Getty Images)
Egy amerikai gyártmányú ukrán tüzérségi löveg – az ukrán hadsereg sok ágyút használ, most egy fontosat elveszítettek. Fotó: Pierre Crom

Most viszont az oroszoknak sikerült lenyomozniuk a hollétét, és rakétatámadást indítottak a löveg, valamint az azt kezelő személyzet ellen. Három ukrán katona halt meg a csapásban, egy pedig megsérült. Az orosz sikerről készül videók egy ideje keringenek az orosz közösségi oldalakon, míg a RIA Novosztyi híroldalnak is megerősítették a kilövést. 

A RIA értesülései szerint az Akácia Beriszlav település közelében volt, a Dnyeper jobb partján, ahonnan könnyedén lőhetett az oroszokra. A sikeres találatokról az ukrán oldalak is beszámoltak.

Az Akácia ágyúkat a szovjet időkben építették és rendszeresítették, és bár azóta több módosításon is átestek, sok utódállam használja őket, Ukrajna, Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán és Szíria is vásárolt belőlük. 

Herszon régió északi részét, a Dnyeper jobb partját ősszel adták fel az oroszok, amikor az ukrán előrenyomulás miatt kénytelenek voltak hátrálni. Végül a régió fővárosa, Herszon is az ukránok kezébe került, ám a frontvonal hónapok óta nem változott, csak távolról lövik egymást a szembenálló felek, ezért is volt rendkívül fontos az oroszoknak, hogy semlegesítsék az Akáciát. 

 

ágyúk rakétatámadás orosz-ukrán háború tüzérség
Kapcsolódó cikkek