Jövőre közel ötszázmilliárdot fordít a kormány a nyugdíjasok extra juttatásaira

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt megugrott infláció mértékét 2024-re jelentősen csökkentjük, éves szinten hat százalékkal számolunk, ezért januárban ennyivel, vagyis hat százalékkal nőnek a nyugdíjak. A kormány tehát a háborús időkben is garantálja az inflációkövető nyugdíjemelést – mondta a Magyar Nemzetnek az államháztartásért felelős államtitkár, aki ismertette az idei újabb emelés feltételeit, körülményeit is. Banai Péter Benő ezek mellett beszélt a jövő évi 13. havi nyugdíjról és arról, hogy a kormány elkülönít húszmilliárdot arra, hogy 2024 végén prémiumot fizessen a nyugdíjasoknak.

Jakubász Tamás
2023. 06. 02. 5:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyi tárca kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés, vagyis a védelem költségvetésének tervezetét. A javaslat nyugdíjasokat érintő pontjait az államháztartásért felelős államtitkár ismertette a Magyar Nemzet kérdésére. Banai Péter Benő a külön juttatásokkal kezdte. 

– 13. havi nyugdíjat jövőre is folyósít a kormány, mégpedig teljes és emelt összegben. A kifizetésre a szokásos időpontban, február elején kerülhet sor. A több mint 2,5 millió jogosult 13. havi nyugdíjára összesen 449 milliárd forintot fordítunk – mondta az államtitkár, majd kitért arra, hogy ha a gazdasági folyamatok a kormány várakozásai szerint alakulnak, akkor a nyugdíjasok a jövő esztendő végén nyugdíjprémiumot várhatnak. 

– Azzal számolunk, hogy 2024-ben négy százalékkal növekszik a magyar gazdaság, ez pedig lehetőséget teremt novemberben nyugdíjprémium kifizetésére – közölte Banai Péter Benő. 

Emlékeztetett: a törvény szerint prémium akkor jár a nyugdíjasoknak, ha a bővülés meghaladja a 3,5 százalékot. A kormány célja pedig az, hogy a háborús idők okozta nehézségek ellenére a gazdasági növekedés jövőre is folytatódjon. A kormány ezért húszmilliárdot el is különítene erre a célra. A 13. havi nyugdíj és a prémium együttesen 470 milliárd forintot tehet ki jövőre.

Hat százalék januárban

Természetesen az esztendő elején emelkednek a nyugdíjak. – 2010-ben a kormány egyértelmű vállalást tett, amit utóbb a Fidesz–KDNP parlamenti többség törvénybe is foglalt. Az állam garantálja a nyugdíjak vásárlóértékét – mondta bevezetésképpen az államtitkár. – Ez annyit jelent – folytatta –, hogy a nyugdíjak minden esztendő elején az arra az évre tervezett infláció mértékével emelkednek. Mivel jövőre hatszázalékos inflációt várunk, ezért január elején a nyugdíjak ennyivel, vagyis hat százalékkal nőnek. Természetesen a kormány által 2022-ben visszaépített 13. havi nyugdíjat is ilyen összegben folyósítjuk majd – ismertette Banai Péter Benő.

A következő esztendőben is tartja a nyugdíjasoknak tett ígéretét a kormány
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter
 

Lesz idén kiegészítés?

Az államtitkárt ezután az idei esztendőről is kérdeztük. Már csak azért is, mert a múlt héten arról jelentek meg hírek, hogy nem lesz idén évközi kiegészítő nyugdíjemelés, az állítást pedig Banai Péter Benőnek tulajdonították. – Sajnálattal vettem tudomásul, hogy egyesek véletlenül vagy politikai motivációtól indíttatva félreértették mondanivalómat, amit ráadásul írásban közöltem – kezdte az államtitkár. Mindez ugyanakkor nem változtat a nyugdíjkiegészítés menetén, ezt ugyanis törvény szabja meg. A hatályos rendelkezések szerint ha az infláció az augusztusi állás szerint túllépi az adott évi nyugdíjemelés mértékét, akkor novemberben – januárra visszamenőleg – kiegészítő emelést kell folyósítani. Ugyanakkor a kormány szükség szerint időközi nyugdíjemelést is végrehajthat. Erre legutóbb tavaly nyáron került sor.

Banai Péter Benő aláhúzta: a kormány folyamatosan nyomon követi az infláció alakulását, s ha erre szükség lesz, novemberben, adott esetben még előtte is korrigálja a nyugdíjakat.

– Egyszerű tehát a képlet. Ha a tényleges infláció alacsonyabb, mint a végrehajtott nyugdíjemelés – mint például 2014–2015-ben – akkor a kormányzat „nem veszi vissza” a többleteket. Ha pedig az év közben várható infláció magasabb, mint a januári nyugdíjemelés, akkor kiegészítő növelést hajt végre. Ezért magasabb ma a nyugdíjak reálértéke, mint 2010-ben – jegyezte meg az államtitkár. 

Hozzátette: mindezen felül értendő a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjprémium összege, amellyel a kormány elismeri a nyugdíjasok korábbi munkáját.

Borítókép: Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.