Kötelező migránskvóta: Magyarországnak nincs jó választás

Vagy befogadjuk a kvóta szerint előírt bevándorlókat, vagy óriási büntetést fizetünk.

Magyar Nemzet
2023. 06. 10. 9:35
null
Catania, 2023. április 12. A gyõzelem V-jelét formázza ujjaival az Európába igyekvõ illegális bevándorlók egyike, mielõtt társaival partra száll Cataniában 2023. április 12-én. A hajó fedélzetén mintegy 700 migráns utazott Olaszországba az olasz parti õrség egyik hajójának kíséretében. A növekvõ migrációs nyomás hatására az olasz kormány április 11-én hat hónapos országos szükségállapotot hirdetett ki. MTI/AP/Salvatore Cavalli Fotó: Salvatore Cavalli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtökön az uniós belügyminiszterek által megszavazott új migrációs paktum értelmében a tagállamoknak az „önkéntes szolidaritás” címszó alatt kötelező lesz − büntetés ellenében − bizonyos számú migránst befogadniuk. Ezt a számot jelenleg évi harmincezerben határozták meg, a Politico brüsszeli hírügynökség cikke szerint ugyanakkor ez − amennyiben véglegesen elfogadják a csomagot − az elkövetkezendő években akár százhúszezerre is növekedhet. A tagállamok elviekben határozhatnak meg saját számot a két határérték között. 

 

Nincs jó választás

Magyarország számára a migrációs paktum nem kínál jó választást. 

Brüsszel visszaél a hatalmával. Át akarják telepíteni Magyarországra erővel a migránsokat. Ez elfogadhatatlan! Erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból

− értékelte a megállapodást hazánk szempontjából Orbán Viktor. Az egyik lehetőség − ahogy a kormányfő is felvázolta −, hogy Magyarország befogadja az önkéntes − valójában nagyonis kötelező − szolidaritási mechanizmus által előírt kvóta szerinti menedékkérőket. Ez teljességgel ellentétes Magyarország érdekeivel és a magyar nép akaratával, arról nem is beszélve, hogy a migránsok a nyugati, bevándorlást ösztönző országok, főként Németország meghívására érkeznek Európába. 

Így végső soron ismét azok az országok viselnék az unió elhibázott migrációs politikájának következményét, amelyek − így például Magyarország vagy Lengyelország − már 2015-től kezdve határozottabb és keményebb fellépést sürgettek és nem tehetnek a kialakult helyzetről. 

− Az Európai Unió bevezetné a migránsok kötelező szétosztását a tagállamok között, és amennyiben a vonatkozó jogalkotási folyamat végigmegy, a tagállamoknak nem lesz beleszólása abba, kik fognak élni területeiken − jelentette ki Rétvári Bence, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A másik lehetőség, hogy hazánk állja a kvótában meghatározott számú menedékkérő származási országokba történő visszaszállítását. Brüsszel ennek összegét egy bevándorló esetében 22 ezer euróban (mintegy nyolcmillió forint) határozta meg. 

Ha a harmincezres számot vesszük figyelembe, akkor ez évi 250 milliárd forintnyi büntetést jelent Magyarországnak. 

Amennyiben a Politico értesülését tekintjük mérvadónak és a maximum százhúszezres adattal számolunk, az elképesztő, évi 960 milliárd forintot jelent. 

Ráadásul a menekültügyi eljárások majdnem harmadát Magyarországon kell lefolytatni. Ennek oka, hogy a görögök és a bolgárok nem tartják számon az illegális bevándorlókat, így Brüsszel úgy tekintette, mintha nem is léteznének. Ráadásul olyan rövid időt − 12 hetet − szab az EU, ami alatt lehetetlen jogerős bírói döntést hozni a kiutasításról: 

vagyis, gyakorlatilag kötelezik Magyarországot a migránsok feltétel nélküli befogadására

írja az Origó.

Borítókép: A győzelem V-jelét formázza ujjaival az Európába igyekvő illegális bevándorlók egyike, mielőtt társaival partra száll Cataniában 2023. április 12-én (Fotó: MTI/AP/Salvatore Cavalli)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.