Nemzetközi gazdaság

Erdogan húszmilliárdot kap Moszkvától, ötven páncélozott járművet küld Kijevnek

Törökország korábban kifejezte, hogy ellenzi Ukrajna lerohanását, ugyanakkor nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz.

Ukrajna ötven darab Kirpi típusú páncélozott csapatszállító járművet kapott Törökországtól – közölte az MTI beszámolója szerint az ukrán sajtó. Az összkerékhajtású, jól felszerelt, tizenkét katona szállítására alkalmas járműből további 150 szállítását várja a kijevi vezetés. Törökország NATO-tagállam, de szoros kapcsolatot tart fenn mind Ukrajnával, mind Oroszországgal, Ankara ezért például közvetítő szerepet tudott játszani a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról szóló megállapodás létrejöttében a felek között.

Fotó: AFP

A külföldi partnerek támogatják katonáinkat, az egész világ azt akarja, hogy Ukrajna megnyerje a háborút – fűzte hozzá az ukrán nemzetbiztonsági hivatal. Azért ez az optimizmus talán túlzó Törökországgal kapcsolatban, hiszen a napokban Szocsiban találkozott Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök, és megállapodtak abban, hogy Törökország az orosz gázért részben rubelben fog fizetni a jövőben. Később Erdogan azt is közölte, hogy átvette és alkalmazza az orosz Mir fizetési rendszert öt török bank.

Törökország korábban kifejezte, hogy ellenzi Ukrajna lerohanását, ugyanakkor nem csatlakozott az amerikaiak, az EU, illetve a G7 csoport által Moszkva ellen kivetett vagy tervezett szankciókhoz.

A törökök továbbra is energiát vásárolnak az oroszoktól, ez olajimportjuk negyedét és gázbehozataluk 45 százalékát teszi ki – írta a Bloomberg. Sőt, a múlt héten a török hatóságok közölték: Moszkva húszmilliárd dollárt küldött egy törökországi leányvállalatának, a pénzből a világ egyik legnagyobb atomerőmű-építését fedezik Törökországban.

Nem ez az egyetlen kényes ügye Erdogannak: nagyszabású ünnepségen indították útnak Törökországból azt az fúróhajót, amely az ország partjai és Ciprus között hoz majd gázt a felszínre, tovább élezve a feszültséget a Földközi-tenger keleti részén.
 

 

 

 

Törökország Erdogan-Putyin találkozó Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek