Az első negyedéves veszteségek után újra régi formáját hozta az OTP csoport, sőt – mint az a csütörtökre virradóra publikált második negyedéves eredménykimutatásból kiderül – több soron rekordprofitot ért el a magyar központú régiós nagybank.

A kedden megjelent konszenzus szerint valahol 136 milliárd forint környékén kellett volna lennie a korrekciós tételek nélküli adózott eredménynek, ami már önmagában rekord lett volna, ehhez képest 

a Csányi Sándor vezette hitelintézet 162,1 milliárd forintos nettó profitot jelentett.

Ez a szám 83 százalékkal magasabb az első negyedévesnél, és 26 százalékkal több a tavalyi második negyedévinél.

A sok kisebb összetevő mellett a bankszektorra kivetett extraprofitadót is magukba foglaló (negatív) korrekciós tételek összege 86 milliárd forint lett végül, kevesebb a várt 92 milliárdnál. Önmagában a június 4-én bejelentett és az OTP-részvények piacán óriási árfolyamesést hozó extraprofit 68 milliárd forint költséggel járt az OTP Banknak, ez már a teljes évi összeg, amelyet ebben a negyedévben le is könyveltek.

 

Mindezek alapján a korrigált (számviteli) eredmény 76 milliárd forint, miközben a bankot követő elemzők kevesebb mint 45 milliárddal kalkuláltak. Tavaly nem volt extraprofitadó, így a számviteli eredményt talán nem érdemes összehasonlítani, de ha megtesszük, 38 százalék mínusz adódik.

 

Budapest,-,Jan,20:,Logotype,Of,Otp,Bank,Over,The
Fotó: Shutterstock

Az egyszeri tételek erős torzító hatása miatt a befektetők egy ideje inkább a működési eredményre koncentrálnak, ezen a soron éves alapon 29 százalékkal lépett előre a bankcsoport, a 207 milliárd forintos profit is több a várt 198 milliárdnál.

Mindehhez kellettek a 19 százalékkal növekvő nettó díjak és jutalékok és az éves alapon 27 százalékkal, 266 milliárdra gyarapodó nettó kamateredmény. A hitelezési veszteségekre az OTP csoport ezúttal 32 milliárd forintot különített el, míg az elemzők ennél többre, 43 milliárdra számítottak.

Éves összevetésben nagyot hízott a mérlegfőösszeg, 26 százalékkal, 30 822 milliárd forintra, a nettó hitelállomány pedig 14 százalékkal, 17 886 milliárd forintra emelkedett. Az emelkedő kamatkörnyezet láttán a betétesek lekötési kedve is nőtt, ennek eredménye a 17 százalékos állománynövekedés, a betétek összege a második negyedév végén 23 552 milliárd forintot tett ki.

A korrekciós tételek valóban erősen torzító hatása miatt a sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) adatai a szokottnál nagyobb szórást mutatnak: az egyszeri tételek levonása nélküli profitból 21,7 százalékos ROE következik, ami az OTP legszebb időszakait idézi, a számviteli eredményből kalkulált ROE pedig 10,2 százalék.

Érdekesség, hogy a bank piacain általában emelkedtek a jegybanki alapkamatok, de a csoportszintű nettó kamatmarzs alig mozog felfelé, csupán 3,57 százalék volt a második negyedévben.

Éves alapon a bankcsoport saját tőkéje 17 százalékkal nőtt, ez most részvényenként 11 315 forint, ehhez képest szerdán a záróárfolyam 9370 forint volt, vagyis 0,82-es P/BV-értéken kereskedtek a részvénnyel.

A folyamatban lévő akvizíciók közül a szlovén Nova KBM-tranzakció zárása a harmadik negyedévben várható a felügyeleti engedélyek megszerzésének függvényében – írták a jelentésben.

OTP
Fotó: NurPhoto via AFP

Hasonlóan más bankokhoz, az OTP csoport kitettsége is nőtt a második negyedévben rubelben és hrivnyában. Az állományok ugyan csökkentek e két országban, ám a gyengébb forintárfolyam miatt mégis nőttek az arányok a bankcsoport mérlegében: az ukrán és az orosz eszközök súlya a konszolidált teljes eszközállományon belül 8 százalék volt; a bruttó csoportközi finanszírozás nagysága Ukrajna esetében 83 milliárd, míg Oroszország esetében 85 milliárd forintnak megfelelő.

Az orosz és ukrán leánybankokkal kapcsolatban az OTP-menedzsment továbbra is az üzletmenet folytatásának híve, olyan opciókat mérlegelnek, amelyek nem járnak a részvényesi érték érdemi rombolásával, az orosz érdekeltség pedig gyakorlatilag továbbra is eladó.

Jó hír, hogy az első negyedévi 34 és 24 milliárd forintos veszteségek után mindkét leánybank nyereséges volt. Ez pedig azt jelenti, hogy az összes OTP-s leánybank pozitív eredménnyel zárta az április–júniusi időszakot.

Szintén pozitívum, hogy a menedzsment fenntartja a korábban közölt éves várakozásait, amelyek szerint – az orosz és az ukrán bankok nélkül számolva – a teljesítő hitelek állománya 10 százalékkal nőhet (az első hathavi 8 százalék után), a kamatmarzsok stabilizálódhatnak, az egyszeri tételek nélküli ROE pedig 18 százalék körül alakulhat.

 

Az OTP Bank nyeresége megközelítette a 75 milliárd forintot.