Nyoma veszett az oroszok tengeralattjárójának

A NATO amiatt aggódik, hogy nukleáris töltet hordozására is képes torpedót tesztelnének.

Magyar Nemzet
2022. 10. 03. 18:45
null
Forrás: Russian Navy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhagyta fehér-tengeri bázisát a K329 Belgorod nevű orosz nukleáris meghajtású tengeralattjáró – adta hírül először a La Republica, a NATO hírszerzési jelentéseire hivatkozva. A kiszivárgott jelentés állítólag arra figyelmeztet, hogy a tengeralattjáró a Kara-tengerre tarthat, ahol letesztelheti Poszeidón torpedóit.

A Poszeidón torpedó Oroszország egyik legmodernebb fegyvere. Ereje abban rejlik, hogy a legénység nélküli drónnak saját nukleáris reaktora van, így óriási távolságokat is meg tud tenni, nagy sebességgel, így szinte megállíthatatlan.

A fegyvert ráadásul hagyományos és nukleáris robbanófejjel is fel lehet szerelni. Egy part menti város elleni csapásnál ezért a termonukleáris detonáció mellett egyfajta radioaktív cunami hatásával is számolni kellene.

Hogy pontosan mire képes a torpedó, azt nem lehet tudni, és azt a NATO sem tartja valószínűnek, hogy valóban atomtöltetet teszteljenek nemzetközi vizeken. Az ugyanakkor nagyon is elképzelhető, hogy erőfitogtatásként kipróbálják – a robbanófej nélküli – fegyvert.

Korábban egyébként felmerült, hogy a K329 Belgorod részt vehetett az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett szabotázsakciókban. Szakértők szerint azonban valószínűtlen, hogy a tengeralattjáró észrevétlenül el tudott volna jutni odáig. Még akkor is, ha a Daily Mail arról írt, akár 120 napig is a mélyben tud maradni egy merüléssel.

 

Borítókép: A K329 Belgorod nevű orosz nukleáris meghajtású tengeralattjáró (Fotó: Russian Navy)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.