Pár nap, és akár hétszáz forinttal is megdrágulhat a kedvenc dohányterméke

A cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozik.

Magyar Nemzet
Forrás: VG2023. 01. 28. 18:58
null
Bécs, 2019. október 31. Cigarettázó férfi egy bécsi kávézóban 2019. október 31-én. November elsejétõl teljes dohányzási tilalom lép életbe az osztrák vendéglátóipari egységekben. A kerthelységek és a szabadtéri vendéglátó egységek kivételével tilos lesz a dohányzás az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elõ, vagy fogyasztanak. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna

A cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozik.

Hogy szerdán is új napra ébredünk, nem újdonság, azonban a dohányosok nem feltétlenül lesznek elragadtatva, amikor beszerzik a napi adagot február 1-jén, ugyanis ettől a naptól kezdve ezek a termékek is a jövedéki adó hatálya alá tartoznak. A Világgazdaság számításai szerint 

ez akár hétszáz forintos drágulást is jelenthet dobozonként. 

Azonban ez még nem minden. A lap beszámolt arról is, hogy az Európai Bizottság már elkészítette a javaslatot a hagyományos cigaretta jövedéki adójának emeléséről, ami azt jelenti, hogy néhány hónapon belül minden terméket érinthet a drágulás a nemzeti dohányboltokban.

 A hevített dohánytermékek egyébként eddig is a jövedéki adó törvény hatálya alá tartoztak, tehát eddig is 35 ft/szál volt az adóteher, azonban a dohányt nem tartalmazó hevítőrudak adóterhe emelkedik februártól. A lap megkérdezett az ügyben egy szakértőt is a drágulásról. A Niveus Consulting Group együttműködő partnere, Fischer Ádám számításai szerint szálanként akár 35 forint jövedéki adót kell fizetni, ami – egy 20 szálas doboz estében – dobozonként 700 forint is lehet. 

Idehaza egyébként nagyjából kétmillió ember dohányzik, és a szakértők szerint a füstmentes termékek alternatívát nyújthatnak a kétlépcsős leszoktatásban, amelynek lényege, hogy először a kevésbé káros termékek felé fordítják a fogyasztót, hogy aztán eljusson a teljes dohánymentességig. Rávilágítottak arra is, hogy egy európai tanulmány – az előbbiekkel szemben – azon szakértők álláspontját támasztja alá, akik szerint a cigaretta drágulása 

inkább a feketepiacot erősítheti, 

miközben a differenciált adóztatás a füstmentes dohány- és nikotintermékekre való átszokás támasza is lehetne.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.