Magyar ezredes a Leopardokról: Minimum két hónap a kiképzés, a lőszerek darabja pedig 1 millió forintba kerül

2023. január 28. 22:23

„Teljesen másik technika, mint a szovjet típusú harckocsik, olyan, mintha egy Trabantból átülne valaki egy Mercedesbe” – mutatott rá Resperger István.

2023. január 28. 22:23
null

Resperger István volt az ATV You Tube-csatornáján jelentkező Exkluzív című műsor vendége. Az ezredes először az ukrán-orosz harci helyzetről beszélt, melynek kapcsán elmondta: a jelenlegi összecsapások középpontjában lévő Bahmut már csak egy helyről kap utánpótlást – miután elesett az északi Szoledár – így az oroszoknak most arra koncentrálniuk, hogy a másik útvonalat is elvágják. Ha ez sikerül, és elesik a város, mehetnek Kramatorszk felé, de ez nem lesz egyszerű, – figyelmezetett – mivel a Donbasz ezen részén dimbes-dombos a vidék,

és a 250 méteres szintkülönbség jelentősen segítheti az ukránokat.

Resperger arról is beszélt, hogy túlzás Jevgenyij Prigozsin azon állítása, hogy a Wagnernek köszönhető minden, de tény, hogy a zsoldossereg komoly szerepet játszik a donbaszi harcokban, ahol előre küldik a börtönökből besorozottakat, utánuk pedig a jól fleszerelt, hivatásos zsoldosok hajtanak végre katonai műveleteket.

– mondta a veszteségekről szólva az ezredes. A műsorban szóba került természetesen a hét híre is: a német Leopardok Ukrajnába küldése. 

Két zászlóaljnyi német tank érkezhet az ukránok segítségére. De mikor is?

A műsorban elhangzott: a Leopardokban minden németül van kiírva, ráadásul teljesen másik technika, mint a szovjet típusú harckocsik,

Mivel három váltás kell egy harckocsihoz, ezért nagyjából minimum ezer embert kell kiképzeni az Ukrajnába érkező Leopardok használatához. Resperger elmondta: a kiképzés legrövidebb ideje két hónap, a Leopardok zömét – kivéve a lengyel Leopardokat, amelyeket hamarabb akarnak átadni az ukránoknak – pedig február-márciusban szállítják az európai országok, így leghamarabb májusban vehetik használatba őket az ukránok.

„A problémát a parancsnok és az irányzó kiképzése jelenti. Ez nem úgy van, hogy beülök és elsajátítom. A nyugati országokban addig gyakorolnak a kezelők, amíg a szimulátor-rendszeren 90 százalékos találati valószínűséget nem érnek el. Csak utána ülhetnek be egyáltalán a tankba, és lőhetnek vele, ugyanis a Leopardhoz tartozó lőszer darabja 1 millió forintba kerül” – mondta Resperger István.

Az említett adást az alábbiakban nézheti vissza:

 

Nyitókép: AFP / Patrik Stollarz

Kapcsolódó cikkek

Összesen 272 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
optimiska
2023. február 02. 16:30
Millás lőszerük, valszeg nincs a ruszkiknak, de tán pár tízezerből ki tudják lőni a merciket.D
lofejazagyban
2023. január 29. 20:40
Leopárdok már Mikolaevben vannak. https://news.ru/europe/wargonzo-tanki-leopard-zamecheny-v-nikolaeve/?utm_medium=referral&utm_source=infox.sg&utm_campaign=exchange
Józsi6
2023. január 29. 18:23
Was kostet ein Schuss vom Leopard 2? Der Stückpreis betragt ca. 9000 Euro. Neben dieser Munition verfügen die Streitkrafte auch über Übungsmunition für den scharfen Schuss. Die Bundeswehr setzt sie für die KE- und MZ-Üb-Geschosse ein.
nempolitizálok
2023. január 29. 17:44
Ha én lennék az oroszok helyében eleve úgy fejlesztettem volna ki a tank és egyéb lőszereinet, hogy a leopárdokat aránylag könnyen ki lehessen lőni, hiszen ez a leggyakoribb nyugati tanktípus. Azaz a legtöbb tanktípusuk ki fogja tudni lőni. Az az egymillió Ft pedig valószínűleg csak hatszázezer, a többit (lőszerenként 400.000) lenyúlják a korrupt euro és atlantista libsik. Ezek mindenből nyúlnak ami létezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik