2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Életét vesztette egy fiatal palesztin Hebronnál

Életét vesztette egy 26 éves palesztin Hebronnál, a palesztinok szerint izraeli katonák fejbe lőtték, Izrael szerint baleset okozta halálát - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

  • Életét vesztette egy fiatal palesztin Hebronnál

A 26 éves palesztin Naszim Naif Szalman Abu Fuda az izraeli katonák szerint gyanúsan hajtott járművével a Hebron közelében ellenőrzést végző egység felé. A katonák azt gondolták, hogy megpróbálja elgázolni őket, és figyelmeztető lövést adtak le felé.

A palesztin fiatal megpróbált elmenekülni, és egy falnak vagy sziklának ütközött. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint nem terrortámadási kísérlet, hanem halállal végződő baleset történt. A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint viszont a fejére leadott lövés okozta a fiatal halálát.

A múlt héten tovább fokozódott a feszültség, miután csütörtök reggel a dzsenini menekülttáborban legkevesebb kilenc palesztint öltek meg az izraeli katonák egy razzia során, majd péntek este egy jeruzsálemi zsinagógánál egy palesztin merénylő agyonlőtt hét izraelit.

A terrorcselekmények nyomán az izraeli rendőrség növeli erőit, és erősítést kért a hadseregtől a biztonság fenntartásához Jeruzsálemben és az ország más részein. A hadsereg szóvivője vasárnap délelőtt tájékoztatott a hétfőtől kezdődő erősítésről.

Herci Halevi vezérkari főnök Joáv Galant védelmi miniszterrel együtt vasárnap ellátogatott a ciszjordániai katonai egységek központjába, ahol helyzetértékelő megbeszélést tartottak.

Tavaly tavasszal a palesztin szélsőségesek terrorcselekmények sorozatát indították el izraeliek ellen, és 31 ember halálát okozták. 2022-ben mintegy 150 palesztin is életét vesztette, sokan - de nem mindegyikük - támadásokban vagy a biztonsági erőkkel Ciszjordániában összecsapva haltak meg.

Januárban különösen megemelkedett, idén már 35-re nőtt a palesztin halottak száma. A hatodik Netanjahu-kormány megígérte, hogy kemény álláspontot foglal el a palesztinokkal szemben, és felgyorsítja az izraeli építkezéseket Ciszjordániában.

A razziák célja az izraeli hadsereg szerint a fegyveres hálózatok felszámolása és az újabb támadások megakadályozása. Legutóbb 2006-ban halt meg 2022-höz hasonlóan sok palesztin izraeli katonákkal vívott összecsapásokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!