Nemzetközi gazdaság

Leteszik a fegyvert: dezertálási hullámba kezdtek az ukránok az orosz előrenyomulás miatt

A Kremennaja környéki harcokban az oroszoknak áll a zászló. Egy rányomja a bélyegét az ott harcoló ukránok harci moráljára.

Az ukrán hadsereg katonái közül jó néhányan dezertáltak a Kremennaja környéki harcokban résztvevők közül, miután az oroszok erőteljes offenzívába kezdtek és jól halad az előrenyomulásuk – nyilatkozta a RIA Novosztyinak Andrej Marocsko, a Luhanszki népköztársaság nyugalmazott ezredese.

ukrán dezertőr dezertál
Dezertálási hullámba kezdtek az ukránok.
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

A veterán katonai vezető beszámolói szerint Flint település környékén észlelték az ukrán katonák jogosulatlan pozícióelhagyását az oroszok.

A felszabadító akciók során katonáink az ukrán fegyveres alakulatok soraiban a morális és pszichológiai állapot alacsony szintjét figyelték meg

– nyilatkozta Marocsko.

Hozzátette, hogy egyes katonák úgy hagyják el a helyüket, hogy meg sem próbálnak ellenállni. 

Az elmúlt hónapokban heves harcok folytak a Luhanszki régióban található Kremennaja és Szvatovo térségében. Orosz beszámolók szerint az ukrán hadsereg rendszeresen lövi ezeket a városokat, és megpróbálja áttörni az orosz védelmet, de eddig minden támadását sikerült visszaverni, az ukrán hadsereg pedig súlyos veszteségeket szenved a területen.

Vezéráldozat a kijevi korrupcióban: Zelenszkij leváltotta az ukrán védelmi minisztert

Az ukrán védelmi miniszternek, Olekszij Reznyikovnak az ukrán vezetést megrengető korrupciós botrány miatt kell elhagynia a posztját. Menesztése előtt néhány órával Reznyikov még a február végén várható, elsöprő erejű orosz rohamról beszélt. A volt miniszter helyét a katonai hírszerzés feje, Kirillo Budanov veszi át.

 

dezertőr háború Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek