Közélet

Svájc nem érti, hogy kerültek a katonai járművei Ukrajnába

Kivizsgálják, hogyan került svájci járművek felszerelése Ukrajnába.

Bern nyomozást folytat a svájci gyártmányú Eagle I páncélozott szállítójárművek miatt, amelyek ukrán csapatokhoz kerültek – mondta a RIA Novosztyinak Fabian Mayenfisch, az ország Gazdasági Államtitkárságának (SECO) szóvivője. 

A szóvivő elmondta, hogy a 90-es években 36 darab Eagle I páncélozott szállítójárművet adtak át Dániának, elmondása szerint Svájc beleegyezése nélkül nem adhatták át senkinek ezt a berendezést. Maienfisch azt is hangsúlyozta, hogy csak az alvázszám alapján lehet egyértelműen nyomon követni a jármű eredetét. Korábban a helyi média fényképeket közölt két svájci gyártmányú Eagle I páncélozott szállítójárműről, amelyeket ukrán katonák használtak a Donbászban. 

A Ria cikke szerint Bern a katonai semlegesség elvére hivatkozva korábban elutasította Németország, Spanyolország és Dánia kérelmét a hazai gyártású lőszerek Ukrajnába történő szállítására. Mint a hatóságok hangsúlyozták, 

Svájc megtagadhatja a katonai eszközök szállítását, ha az állam, amelynek szánják azokat, nemzetközi fegyveres konfliktusban vesz részt.

Oroszország korábban jegyzéket küldött a nyugati országoknak az Ukrajnának történő fegyverszállítás miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte, hogy 

minden olyan rakomány, amely Ukrajna számára fegyvereket tartalmaz, Moszkva legitim célpontjává válik.

A külügyminisztérium kijelentette, hogy a NATO-országok tűzzel játszanak azzal, hogy fegyvereket szállítanak Kijevnek. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő megjegyezte, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel való felfegyverzése nem járul hozzá az orosz–ukrán tárgyalások sikeréhez.  

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy nem adja át Rapier légvédelmi rakétáit Ukrajnának Svájc. Az alpesi ország vezetése úgy döntött, hogy inkább megsemmisítik a fegyverkészletet, de nem adják át a harcoló félnek. 

 

orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek