Létrehozva: 2022.08.17.

Így főzd a szilvalekvárt, ha nem akarsz órákig a tűzhely mellett állni

A hagyományos recept szerint minél tovább fő, annál finomabb a szilvalekvár; de akkor sem kell lemondanod róla, ha kevés időd van befőzni. Mutatunk egy gyors módszert!

Tény, hogy a szilvalekvár akkor a legjobb, ha olyan sűrűre főzik, hogy megálljon benne a fakanál. Ehhez több órán át kell főzni, kevergetni; a régi asszonyok 10-12, sokszor 24 órán át is főzték, üstben. De míg régen ez családi esemény volt, és szinte mindenkinek akadt rá ideje, ma már a rohanó életvitel mellett lehetetlen megoldani; sokak számára az is kihívás, hogy akár 2-3 órát töltsenek a befőzéssel. Attól függetlenül még igenis neki lehet fogni: a szilvalekvár sütőben is isteni lesz. És, bár nem lesz olyan sűrű, mint a hagyományos módszerrel, az íze brutálisan finom, és így is nagyon egészséges. A szilvalekvár ugyanis kitűnő az emésztési problémákra, székrekedés esetén érdemes egy-két kanállal fogyasztani belőle. Mutatjuk, hogyan készül a szilvalekvár a sütőben!

Plum,Jam
Fotó: Shutterstock

Az ecet a titok nyitja

Ahhoz, hogy a lekvárt ne kelljen főzés közben kevergetni, fontos szereplő az ecet: ha kikened vele a tepsi vagy fazék oldalát, alját, akkor nem fog leragadni főzés közben. Fontos viszont, hogy tilos akár egyszer is megkeverni; hiszen így lekerül az edény oldaláról az ecet, és akárcsak a tűzhelyen, folyamatosan kevergetni kell, nehogy leégjen. Mutatjuk a receptet!

The,Plums,In,The,Saucepan,Are,Baked,In,The,Oven
Fotó: Shutterstock

Szilvalekvár sütőben

Hozzávalók:

  • 2 kg szilva
  • 1 ek ecet
  • 15 dkg cukor
  • ízlés szerint fahéj és szegfűszeg


Elkészítés: 

  • Most meg, vágd ketté és magozd ki a szilvákat. Kenj ki ecettel egy tepsit vagy egy mély lábast, majd rendezd el benne a szilvákat, és szórd meg a cukorral. Ha fűszeresen szeretnéd, most add hozzá a fűszereket is.
  • Előmelegített sütőben, lefedve vagy alufóliával borítva kezdd el sütni 150 Celsius fokon. 2-3 óra hossza után vedd le az alufóliát, majd süsd addig, míg sűrű nem lesz az állaga – ez körülbelül további két óra.
  • Az elkészült lekvárt forrón tedd sterilizált üvegekbe, majd lezárás után száraz dunsztban hagyd kihűlni őket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

travelo.hu

Áprilistól ismét közvetlenül repülhetünk Budapestről ebbe az egzotikus fővárosba

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó