Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 étel, ami segíthet a torokfájdalom enyhítésében

default user icon
MME
Szörnyű érzés arra ébredni, hogy a torkunk kiszáradt és fáj. Ilyenkor az utolsó dolog, ami eszünkbe jut, az az evés, pedig nagyon fontos lenne, hogy vitamindús és tápláló ételekkel segítsük a gyógyulást. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok az ételek, amelyek fogyasztásával biztosítjuk a szervezetünk működéséhez szükséges energiát, és pluszban még a torokfájdalmat is csillapíthatjuk.

A torokfájás leggyakoribb oka vírusfertőzés. A vírusra adott immunválasz a torok nyálkahártyájának gyulladását okozza, ami bizony elég fájdalmas tud lenni. Ezenkívül baktériumok is okozhatnak torokgyulladást (torokfájást), orrmelléküreg-gyulladást vagy köhögést, ami szintén irritálja a torkot. Az evésre nem gondolunk a torokfájás gyógymódjaként, pedig a tápanyagban gazdag élelmiszerek segíthetnek leküzdeni a fertőzéseket. 

A tünetek súlyosságától és hosszától függően szükség lehet orvosi segítségre, de a legfontosabb a pihenés és a hidratálás. A víz oldhatja a váladékot, és segíthet a torok hidratálásában. Az orvosok a meleg folyadék fogyasztását is javasolják – például húslevest és teákat –, melyek könnyen lenyelhetők, és megnyugtatják az irriált torkot. 

Legközelebb, ha torokfájás kínoz, próbáld ki az alábbi ételek valamelyikét, hogy enyhítsd a fájdalmat és erősítsd az immunrendszered a gyógyulás felgyorsítása érdekében!

Csirkehúsleves

A torokfájás a gyulladás és a kiszáradás következménye. Az olyan folyadék, mint a húsleves, nemcsak pótolja az elvesztett vizet, de a benne lévő só segít a szervezetnek megtartani a folyadékot a szövetben, tehát segít megőrizni a test hidratáltságát. Ugyanez igaz gyakorlatilag minden levesre, ehetsz például zöldségleveseket is.

Méz

A mézet ősidők óta használják gyulladás kezelésére. A manukaméz hatékony a különféle bakteriális és vírusos fertőzések ellen, így érdemes kipróbálnod. A mennyiségre azonban vigyázz: nagy adagokban a cukor elnyomhatja az immunredszert, és nem érvényesül a gyógyító hatás.

Joghurt 

A joghurt jó fehérje-, szénhidrát- és egészséges zsírforrás, valamint gazdag jótékony baktériumokban, amelyek támogatják az immunrendszer működését, és megakadályozzák, hogy a káros baktériumok megragadjanak a szervezetben. Ezen túlmenően a joghurt hűvös és lágy textúrája megnyugtatja a lángoló torkot, és könnyen lecsúszik.

Krumplipüré

Hagyd a héját a krumplin, és készíts úgy lágy, krémes pürét. A burgonya és a héja gazdag magnézium- és C-vitamin-forrás, amelyek támogatják az immunrendszert.

Tojás

A tojásfogyasztás nem okoz fájdalmat, mivel a tojás az elkészítés módjától függetlenül puha állagú marad. Ráadásul gazdag ásványi anyagokban, például cinkben, vasban és szelénben, valamint D- és B12-vitaminban, amelyek segíthetnek kivédeni a torokfájást okozó kellemetlen fertőzést.

Zabpehely

A zabpehely gazdag magnéziumban, cinkben és antioxidánsokban, amelyek beindítják a szervezet méregtelenítőfolyamatait, majd megszabadítják a testet a salakanyagoktól és a fertőzésektől.

Gyömbér

Laborkísérletek bizonyították, hogy a gyömbér fájdalomcsillapító, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Kutatások azt mutatják, hogy gátolja bizonyos káros baktériumtörzsek növekedését is. A Nutrition Journalban megjelent tanulmány azt találta, hogy a gyömbér és a méz kombinációja hatékonyabbnak bizonyul a betegségek leküzdésében és a fájdalom csillapításában, mint ezek külön-külön fogyasztva. Ráadásul a torokfájásra használt torokfertőtlenítő spray-k irritálhatják a gyomrot, és hányingert válthatnak ki – ez pedig egy újabb nyomós ok arra, hogy kipróbáld a gyömbért, ami bizonyítottan jó az émelygés csillapítására.

Turmixok

Ha nem tudsz salátát enni, semmi baj: turmixold össze az immunerősítő zöldségeket és gyümölcsöket, és máris kész a vitaminbombád! A kelkáposzta, a zeller és a bogyós gyümölcsök kombinációja tökéletes: alacsony a cukortartalma és rengeteg antioxidánst tartalmaz. Alapként használj víz és narancslékeveréket.

Jégkrém

Természetesen nem hiányozhat a sorból a fagylalt sem. A hideg ételek különösen jók lehetnek, mert segítenek csillapítani a torokfájást, és még a gyulladást is csökkenthetik. A hideg nyalánkságoknál, csakúgy mint a méznél, egyedül a cukortartalomra kell figyelni.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a torokfájdalmat. Betegen is érdemes ezeket rágcsálni, mert alacsony a cukortartalmuk, de rengeteg C-vitamin van bennük, ami segíthet a betegségek leküzdésében és az immunrendszer erősítésében.

Alma

Az alma tele van rosttal, C-vitaminnal és antioxidánsokkal, és ezekkel az immunerősítő tápanyagokkal segíthet csökkenteni a torokgyulladást és felgyorsítani a gyógyulást. Ha túl fájdalmas lenne beleharapni egy almába, próbáld ki az almaszószt.

Milyen ételeket kerülj, ha fáj a torkod?

Tartózkodj a ropogós, kemény állagú és a savas ételektől, ha fáj a torkod, mert ezek csak tovább fokozhatják az érzékenységet a toroknál. A keksz, a kávé és az alkohol tilos. Ráadásul az ilyen típusú ételek gyakran savas refluxot is okozhatnak, ami súlyosbíthatja a torokfájást. Bizonyos zsíros vagy fűszeres ételek fellazíthatják az étel visszatartásáért felelős izomzatot, és fokozhatják a savtermelést, ami ahhoz vezet, hogy a gyomorból az emésztett tartalom visszafolyik, és irritációt okozhat. A fűszeres ételek szintén irritálják a torkot, mivel hatással lehetnek a torok nyálkahártyájára.

Ajánljuk még:

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss