RETRO RÁDIÓ

A külföldi lapok szerint Erdő Péternek van a legnagyobb esélye a pápa címre





Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek lehet Ferenc pápa utódja a pápai trónon – jósolja, immár nem először a nemzetközi sajtó.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.23.
hatalmas megtiszteltetés

Utánajártunk, kik jöhetnének szóba a meggyengült egészségi állapotú Ferenc pápa utódjaként. Ferenc pápa a múlt héten tolószékbe kényszerült erős térdfájdalmai miatt. Ennyi elég is volt, hogy a francia, aztán az olasz lapok hasábjain máris meginduljanak a találgatások, kik a legesélyesebb bíborosok, akik Ferenc pápa után átvehetnék a katolikus egyházfői posztot.

Tolószékbe kényszerült Ferenc pápa a térdfájdalmai miatt Fotó: AFP

A külföldi sajtó szerint Erdő Péter bíboros a legesélyesebb, akit konzervatívként emlegetnek, illetve Matteo Maria Zuppi bíboros, Bologna érseke, a Szent Egyed közösség tagja, akit egyházi körökben progresszívként tartanak nyilván. A lapok szerint a pápaesélyesek között szerepel még Luis Antonio Tagle fülöp-szigeteki bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa, valamint a guineai Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció nyugalmazott prefektusa.

Az idén 86 éves Ferenc pápa egyre többször küzd meggyengült egészségével, miközben a rendkívül összetett nemzetközi diplomáciában is igyekszik helytállni. Az egyházfő idén egymás után mondta le apostoli utazásait a megromlott fizikai erőnlétére hivatkozva.

Egyszer már esélyes volt az egyházfői posztra

Kilenc éve pillanatok alatt bejárta a hír a világsajtót, hogy Erdő Péter bíboros esélyes jelölt a pápaságra. Az információ forrása akkor az Italian Insider című angol nyelvű olasz lap volt. 2013. március 13-án azonban végül az argentin Jorge Mario Bergoglio-t választották a katolikus egyház fejévé, aki Ferenc néven lett a katolikus egyház feje.

Erdő Péter bíboros az egyik legnagyobb esélyes Ferenc pápa utódjaként Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

A magyar bíboros, akinek a szavára a Vatikánban is adnak

Az idén 70 éves magyar katolikus egyházi vezető 50 évesen már bíboros volt, 53 évesen pápát választott. Sokan a legbefolyásosabb európai egyházi személyiségnek tartják, akinek véleményére adnak a Vatikánban is. 1975-ben szentelték pappá. II. János Pál 2000 januárjában szentelte püspökké, három évvel később, 2002 decemberében pedig őt nevezte ki a legfontosabb főegyházmegye, az esztergom–budapesti érsekévé. Néhány héttel később a pápa Magyarország prímásává emelte. Erdő Péter 1976-ban lett a teológia doktora a Római Katolikus Hittudományi Akadémián. A 70-es évek végén Rómában tanult kánonjogot, majd 1983-ban idehaza szerezte meg a doktori fokozatát. 1995–96-ban a kaliforniai Berkeley-n volt kutatói ösztöndíjas. 2003-ban lett az MTA doktora, 2007-ben pedig az Akadémia levelező tagjává választották. Nemcsak az egyházban vitte sokra, hanem tudósként is komoly karriert tudhat magáénak: a kánonjog és az egyházjogtörténet nemzetközileg is elismert kutatója és tanára.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás