Létrehozva: 2022.09.28.
Módosítva: 2022.09.28.

Felrobbantották az Északi Áramlat vezetékeket, óriásit emelkedett a gáz ára

Szabotázs történt az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezeték ellen a Balti-tengeren. Szerdán húsz százalékkal emelkedett a gáz tőzsdei ára.

Mára kiderült, hogy a két Északi Áramlat gázvezeték megrongálása szándékos szabotázs volt. Hogy ki áll a robbantások hátterében, még vizsgálják. Az már biztos, hogy ismét megugrott a földgáz ára. 

A dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő buborékokról  egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én. Fotó: Dán fegyveres erők / MTI

Egyértelműen szándékos cselekmények okozták az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken a szivárgást, amely nem lehetett baleset következménye – jelentette ki kedden este Mette Frederiksen dán miniszterelnök. Dan Jörgensen energiaellátási miniszter azt közölte, hogy a robbanások 70-90 méteres mélységben található vezetékeken keletkezett lyukak mérete arra utal, hogy azokat semmiképpen sem okozhatta baleset. Óránként több millió köbméter gáz is távozhat a sérült vezetékeken. Hónapokig leállhat ebben az irányban a gázszállítás az EU, illetve Németország felé.

A gáz tőzsdei ára hevesen reagál a jelentésekre. Miután az elmúlt hetekben csökkent az augusztus 26-i 339,02 euró/megawattórás ár, az elmúlt két napban több mint 21 százalékot emelkedett. Szerda délután 201 euró körül volt a gáz ára.

Így lőtt ki a gáz ára a tőzsdén a szabotázs után. Fotó: Bild

Egyelőre vizsgálják, ki állhat a szabotázs hátterében. Többen is felhívták a figyelmet arra, hogy Joe Biden amerikai elnök egy februári, még a háború kirobbanása előtt tartott sajtótájékoztatón arra utalt: ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, Amerika véget vet az Északi Áramlatnak. Miután egy újságíró rákérdezett, hogyan is vetnének véget annak, hiszen a projekt Németország felügyelete alatt áll, Biden azt felelte: ígérem, hogy képesek leszünk rá. Horthay Olivér, a Századvég Konjunktúra Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője kifejtette: úgy tűnik, célzott katonai támadás történt az Északi Áramlat gázvezeték ellen, egyre többen vetik fel lehetséges felelősként az Egyesült Államokat is.


Szintén érdekes, hogy Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter Twitter-oldalán az amerikaiaknak hálálkodott a szivárgó gázvezetékek kapcsán. Megköszönte az Egyesült Államoknak, később pedig már ujjongott is annak kapcsán, hogy valakik felrobbantották a vezetéket.

Ezzel szemben a német szövetségi parlament (Bundestag) védelmi bizottságának elnöke Oroszország felelősségét emlegeti. Az Északi Áramlat csővezetéken keletkezett kár nem véletlen, az európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása teljességgel elfogadhatatlan, amire az Európai Unió határozott és egységes választ fog adni – jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerdán.

Az EU tehát még nem nevezett meg felelőst, de máris ellenintézkedésekkel fenyegetőzik. 

Németország végzetes következményektől tart. Az Északi Áramlat  gázvezetékek károsodása véget vethet mindkét létesítmény további működésének – írja a Tagesspiegel című német lap kormányzati forrásokra hivatkozva. „A szivárgások óriásiak, ennek megfelelően nagy a nyomásesés mértéke a csövekben. Ha nem javítják ki gyorsan, sok sós víz befolyik, és korrodálja a vezetékeket – tudta meg a Tagesspiegel. A lap értesülései szerint a német külügyminisztérium válságcsoportja más minisztériumokkal tárgyal az esetről.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

vg.hu

Az orosz hadiflotta is megjelent a Vörös-tengeren

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

astronet.hu

A balszerencse bevonzása: így kerülheted el!

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast