Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tudtad? Ezért világosabb, vagy sötétebb a tojássárgája

default user icon
MME
Biztosan ti is találkoztatok már mindkét példával. Mindenek előtt szeretnénk leszögezni, hogy a tojás ezen változataival nincs probléma, mindkét esetben fogyasztható. Ha mégis úgy gondoljátok, hogy romlott lehet, felhasználás előtt könnyedén leellenőrizhetitek frissességét. Erre is kínálunk megoldást, ám cikkünkben most elsősorban azzal foglalkozunk, hogy mi lehet az oka annak, hogy a tojássárgája néha sötétebb színű, máskor pedig világos sárga.

Sokan azt feltételezik, hogy a tojássárgájának színe leginkább a tyúk származási helyétől függ. Ha jobban belegondolunk, ebben is lehet némi igazság, de a lokális része a dolognak inkább a tojás héjának a színére van hatással, a sárgájának árnyalata pedig a baromfi tápláléktól függ.

Azok a csirkék, amelyek narancssárga pigmenteket tartalmazó takarmányt esznek, sötétebb árnyalatú tojássárgáját hoznak létre, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy ha fakóbb a tojássárgája, akkor tyúkot búzával etették, ha pedig kukoricát kap, akkor gyönyörű narancsos sárga színű lesz.

Fontos leszögezni, hogy a színbeli eltérés nem a tojás frissességére utal, így a világosabb sárgájú tojás is nyugodtan fogyasztható. Mindkét változatban ugyanannyi zsír és fehérje található. Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a narancsosabb színűben talán valamivel több vitamin lehet. A tyúkok etetésénél egyébként tilos mesterséges ételszínezéket keverni a takarmányhoz, ám vannak olyan helyek, ahol piros paprikát kevernek a baromfi táplálékához. Ettől ugyanis narancsosabb árnyalatú lesz a tojássárgája.

Ha szeretnél biztosra menni és meggyőződni a tojás felhasználása előtt frissességéről, ahhoz itt írtunk néhány kiváló praktikát, amit ti is könnyedén alkalmazhattok a konyhátokban. Nincs is annál dühítőbb, mint amikor sütés közben kell rájönnünk, hogy a tojások már nagyon régen ott lapulnak a hűtőszekrény mélyén és nem biztos, hogy felhasználhatók. Így sok kellemetlenségtől kímélhetitek meg magatokat.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss