Ha letöltötte, akkor azonnal törölje ezeket az alkalmazásokat a telefonjáról

applikáció veszély Google Play Store hirdetés mobil okostelefon reklám vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Google Play Áruházban rendszeroptimalizálóként hirdetett, ám teljesítményproblémákat okozó appra figyelmeztetnek a szakemberek. 

TubeBox néven volt elérhető az az applikáció, mely pénzjutalmat ígér videók és hirdetések megtekintéséért. Ez azonban átverés, egy fillért sem látnak a felhasználók, akik bedőltek a kecsegtető ajánlatnak. Ugyanis a program állandóan összeomlik, amikor megpróbálják beváltani az összegyűjtött jutalompénzt: de még azok sem kaptak semmit, akik elküzdötték magukat az utolsó lépésig. A pórul járt felhasználók száma eddig meghaladta a 2 milliót.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 A_B_C/Shutterstock. No use without permission./A_B_C

De nem ez az egyetlen átverés a Google Play Áruházban hirdetett appok házatáján. A Dr. Web vírusírtó további adware alkalmazásokat is talált, ezek 2022 októberében jelentek meg a Google Playen - azóta mindegyiket eltávolították:

  • Bluetooth device auto connect – 1 000 000 letöltés
  • Bluetooth & Wi-Fi & USB driver – 100 000 letöltés
  • Volume, Music Equalizer – 50 000 letöltés
  • Fast Cleaner & Cooling Master – 500 letöltés

A vírusirtó emellett felfedezett egy sor olyan megtévesztő alkalmazást, amelyek azt állították, hogy közvetlen kapcsolatban állnak orosz bankokkal és befektetési csoportokkal - ezek mindegyike átlag 10 ezer letöltést ért el a Google Play Áruházban.

A fent említett az alkalmazásokat más alkalmazásokon keresztül malvertisinggel népszerűsítették, garantált pénznyereséget ígérve. A valóságban azonban az alkalmazások adathalász oldalakra vezették a felhasználókat, ahol személyes adataikat gyűjtötték össze. Az ilyen és ehhez hasonló átverések elkerülésének érdekében bármit is tölt le a store-ból, előtte győződjön meg róla, hogy vannak-e negatív vélemények az értékelésnél. Továbbá alaposan tanulmányozza át az adatvédelmi irányelveket és keresse fel a fejlesztő webhelyét. - írja a Bleeping Computer.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.