Rácz Jenő úgy döntött, hogy ma, kivételesen nem egy, a cukimétert is felrobbantó, kislányával közös fotót posztolt az Instagramra, hanem inkább egy, a távoli múltba visszatekintő képet, amelyen az első fine dining mukahelyén látható, egy kollégájával - tarkopaszon.
Ekkor Rácz a koppenhágai, három Michelin-csillagos NOMA étteremben dolgozott, gyakornokként, ahol - amint az ilyen helyeken szokás - egy fillért sem keresett, és abból élt, amit előtte Angliában összespórolt. Tanulni akart, és úgy érezte, ez minden pénzt és nélkülözést megér.
"Sose szórtam a pénzt, mindig élelmes voltam. Mindent felmondtam Angliában, majd elindultam. Annyira spóroltam, hogy hónapokig munkásszállón éltem. Hatan vagy nyolcan laktunk egy szobában, a fürdőszoba meg közös volt a folyosón. Jéghideg volt, sokszor láttam a leheletemet a szobában. Az összes pénzemet kivettem, ami nagyjából 8000 euró volt. Ez több évnyi spórolt pénzem volt. Mivel a bankszámlámat megszüntettem, és nem tudtam hova tenni a pénzt, a bokszeralsómba rejtettem el az összeset" – mesélt a Dániában töltött 3 évről a séf, amikor annak ideján az Összezárva Hajdú Péterrel című műsor vendége vendége volt.
"Minden nap gyalog mentem a munkahelyemre, ami nagyjából 35-40 perces gyaloglást jelentett a mínusz 20 fokban. A buszjegy nagyon drága volt."