Létrehozva: 2022.10.06.
Módosítva: 2022.10.06.

Így tárold télen a diót, és elkerüli a moly

Ha sok pucolt diót tárolsz, hamar megtámadhatja a moly, bármilyen gondosan is csomagolod be. Ezzel a módszerrel azonban hosszú ideig friss marad.

A dió igazi kincs, hiszen nem csupán finom, de számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre: többek között csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a vérnyomást, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel. Ha van diófád, már lehet szedni az érett termést. Alapvetően héjastól érdemes a diót tárolni, de ezt nem mindig lehet megtenni, hiszen van, hogy nincs elég, vagy megfelelő hely a zsákok számára. Sokan a megfeketedett diót is megpucolják, így rengeteg ép dióbélhez juthatnak – de ezeket még tárolni kellene úgy, hogy ne támadja meg a moly. Egy magyar háziasszony zseniális ötletet osztott meg egy Facebook csoportban, mutatjuk!

Whole,Walnuts,In,A,Jar.,Walnuts,On,A,White,Cutting
Bosszantó, ha a dióbélbe beköltözik a moly. Fotó: Shutterstock

Irány a befőzőautomata!

Elsőre furcsa ötletnek tűnhet, hogy hőkezeld a dióbelet, de valójában nagyon is logikus, hiszen a forró gőz hatására a molylárvák, -peték elpusztulnak a dióbélben. Hiszen sokszor hiába tárolod légmentesen elzárva a dióbelet, ha csak egybe is belepetézett a moly, néhány hét múlva az egészet kidobhatod. Tedd a dióbeleket szorosan befőttes üvegekbe, az üvegeket légmentesen zárd be, majd tedd be a befőzőautomatába 90 Celsius fokra, 30 percre. Ezután hosszú hónapokig eláll a dióbél, és nem kell tartanod a molyoktól.

Tedd a fagyasztóba

Alapvetően sokan a mélyhűtőben tárolják a dióbelet, de van, aki hely híján ezt nem tudja megoldani. Átmenetileg mégis érdemes pár napra beköltöztetned a dióbelet a fagyasztóba, hiszen a molypeték, lárvák a hideg hatására is elpusztulnak. A fagyasztás után már teheted is légmentesen záródó üvegekbe.

Walnut,In,In,A,Glass,Jar,On,Wooden,Background,With
Nem csak praktikus, mutatós is az üvegben tárolt dió. Fotó: Shutterstock

Süsd meg őket

A molyokat elpusztíthatod a sütőben is, ráadásul, ha megpirítod a dióbelet, isteni finom téli csemegéd lesz. Tedd a dióbeleket sütőpapírral bélelt, száraz tepsibe, és 100 Celsius fokon szárítsd ki őket. Egy óra száradás után 180 fokon pirítsd meg a dióbelet, majd mehet üvegekbe.

Öntsd fel mézzel

Drága, de működő megoldás: tedd üvegekbe a pucolt diót, és öntsd fel mézzel úgy, hogy teljesen ellepje. Várd meg, míg az összes levegőbuborék távozik, majd zárd le az üvegeket. Minél tovább érik a dió a mézben, annál finomabb lesz a végeredmény. Kanalazhatod magában is, de a diót ugyanúgy felhasználhatod süteményekbe, a mézet pedig teheted kávéba, teába.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó