Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gondoltad volna? Ilyen gyakran kell lecserélni a pizsamád

default user icon
MME
Egy felmérés szerint a férfiak átlagosan kettő, míg a nők közel három hét után vesznek tiszta hálóruhát, mielőtt az előző darab a szennyestartóban végezné. Ha ti is ezt a tábort erősítitek, akkor azt tanácsoljuk, hogy változtassatok ezen a szokáson, ugyanis a szakemberek szerint a túl sokáig viselt textil akár betegségekhez is vezethet.

Sally Bloomfield, a London School of Hygiene and Tropical Medicine szakembere szerint a ritkán cserélt pizsamákon a bőrünkről folyamatosan hulló elhalt hámsejtek összegyűlnek, melyeken különféle mikroorganizmusok is gyakran előfordulnak. Ezek normál esetben nem okoznak gondot, ám ha kényesebb helyre kerülnek, könnyen betegséget okozhatnak. 

 

A professzor ezért azt tanácsolja, hogy ha tehetjük, próbáljuk meg legalább hetente cserélni a pizsamánkat. Ha tovább hordjuk, annak a lehetősége is fennáll, hogy annyi kórokozó gyűlik össze a textilen, amennyit már a mosógép sem tud rendesen kitisztítani, bármennyire is tisztának és illatosnak tűnik. Ezek a mikroorganizmusok egyébként más ruhadarabokra, törölközőkre is átkerülhetnek a pizsamáról. 

Bloomfield szerint ezeken a textileken például gyakran előfordulnak az úgynevezett staphylococcus baktériumok is, melyek sebekbe, horzsolásokba kerülve fertőzést okozhatnak, de az E. coli is jelen lehet, ami húgyúti gyulladáshoz vezethet. Szóval ha már több mint egy hete hordod szeretett pizsamádat, azonnal válts, az előzőt pedig dobd a mosógépbe. 

Ajánluk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss