Érdemes lesz figyelni: különlegesen látványos égi jelenség várható szombaton éjszaka

Forrás: boredpanda / Mihail Minkov -
égi jelenség Svábhegyi Csillagvizsgáló
Június 3-án különlegesen szép, szabad szemmel is látható ritka együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, a vörösen fénylő Antares közelébe kerül a telihold.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében azt írta: az Antares a nyári égbolt egyik legfényesebb és legszebb színű csillaga, a Skorpió csillagkép legfényesebb tagja. Egy vörös szuperóriás csillag, amely hatalmas méretű, majdnem 700-szor nagyobb átmérőjű, mint a Nap, tömege pedig 12-szer nagyobb.
Június 3-án a telihold pereme és az Antares igen közel kerülnek az éjszakai égbolton. A Hold átmérője 30 ívperc, míg a távolságuk éjfél körül mindössze 19 ívperc lesz, ami igen nagy ritkaság. Bár szabad szemmel a két égitest egymáshoz közel fog látszani, a valóságban 13 milliárdszor távolabb van a Földtől a csillag, mint a Holdtól.

Illusztráció Forrás: boredpanda / Mihail Minkov


A közlemény szerint a színek összjátéka is lenyűgöző lesz: a Hold kékesfehér-ezüstös fénye és az Antares gazdag, mélyvörös színe közötti éles kontraszt érdekes vizuális összjátékot hoz létre.
A páros szinte egész éjszaka megfigyelhető majd, napnyugta után nem sokkal a délkeleti horizont felett tűnik fel, és hajnali fél 4 körül tűnik el a délnyugati égbolton.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban ebből az alkalomból interaktív programokkal és számos távcsővel várják a látogatókat, akik a telihold sugárkráterei mellett az Antares csillagspektrumát is megvizsgálhatják majd, emellett a kelő Hold vörös korongjában is gyönyörködhetnek.

A látványos együttállás megfigyelésén kívül számos interaktív családi programmal készülnek a szervezők. A pénteki pedagógusnap alkalmából a rendezvényre érkező tanárok ingyenesen látogathatják az eseményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.