Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mi az a csilis bab? Mutatjuk a világ 8 legcsípősebb ételét 2022-ben

default user icon
MME
Számtalan csípős kajával találkozhatunk itthon is, a méltán híres paprika hazájában. Ám annak ellenére, hogy Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend a házi csili termesztése és az abból készülő pikánsabbnál pikánsabb ételek fogyasztása, egyelőre még a fasorban sem vagyunk az alábbi kajalistához képest. Ha valami igazán csípősre vágysz, akkor gasztrotúrád a következő országok specialitásai felé vezessenek.

- A gyros mennyire legyen csípős? Kicsit, közepesen, vagy nagyon? Nos, ezt a kérdést már biztosan sokan hallottátok a sarki kebabosnál, ám bármennyire is kérted extrán tüzesen az ételed, a következő kaják nyomába sem ér csípősségét nézve. Viszont ha tényleg rajongsz az erős, fűszeres, magas kapszaicin értékű paprikák hozzáadásával készült harapnivalókért, akkor a következő lista neked szól. Mutatjuk a világ 8 legcsípősebb fogását 2022-ben, ami mellett a csilis bab labdába sem rúghat.

1. Phaal Curry (Anglia)

Nem túlzás kijelenteni, hogy ez a világ legcsípősebb curry-je egyenesen Angliából. Ha egészen pontosan be szeretnénk lőni a származási helyét, akkor az bizony a Brick Lane Kelet-Londonban. Csípőssége ennek a kajának annyira brutális, hogy a Scoville-skálán az egymilliót is lazán elérheti. Aki esetleg nincs képben a skála fokozataival, azoknak jó viszonyítási alap lehet a habanero paprika, aminek a Scoville-értéke mindössze háromszázötvenezer körül mozog.

2. Csirke 65 (India)

Az ősi szakácskönyvek legendái szerint ehhez a dél-indiai tradicionális ételhez nem kevesebb, mint hatvanöt fűszerre van szükség, ha tényleg úgy szeretnék elkészíteni, mint amilyen az eredeti. Ezzel ellentétben ma már gyorséttermekben is megtalálható, ahol a csirkeszárnyat fokhagymás, gyömbéres, csilis masszával vonják be, mielőtt olajban kisütnék. Igen közkedvelt snacknek számít az országban.

3. Khao Pad Nam Prik Pao (Thaiföld)

Ha Thaiföldön jártok, és jó kapcsolatot ápoltok a fűszeres ételekkel, akkor még véletlenül se feledkezzetek meg khao pad nam prik paóról. Az étel sokkal egyszerűbb, mint ahogyan azt mi, európai emberek gondolnák, hiszen ez nem más, mint egy csilis pirított rizs. Persze az ördög itt is a részletekben rejlik. Van egy titkos összetevője, aminek köszönhetően tuti tüzet fogtok okádni már az első harapás után. Ez nem más, mint a Nam Prik Pao, azaz a fűszeres thai csili paszta. A thai konyha büszkeségének brutál csípősségén túl vannak édes elemei is, továbbá találkozhatunk benne zöldségekkel, és tenger gyümölcseivel némi hússal kiegészítve.

4. Tortas Ahogadas (Mexikó)

A mexikóiak csak úgy emlegetik ezt a szendót, mint a fuldokló szendvicse. Nevét természetesen csípőssége miatt kapta, hiszen a kenyérebe töltött sült húst szárított és friss csilipaprikából készült szósszal öntik nyakon, ami állítólag pokolian erős.

5. Hirvya Mirchicha Thecha (India)

A hirvya mirchicha thecha tökéletes választás sós főételek mellé, ha Indiában jársz, ráadásul a helyiek szerint pofonegyszerű az elkészítése. Maharashtra államból származik, az összetevőit nézve pedig megtalálható benne a fokhagyma, a földimogyoró és a zöld chili is. Bitang csípős!

6. Papa A La Huancaina (Peru)

Első ránézésre az ember azt gondolná, hogy ez nem más, mint egy ártalmatlan hidegtálra való tojássaláta újragondolva. Ám a papa a la huancaina korántsem játék! A tejszínes szósz a perui Huancayo városból származik, az elkészítésénél pedig egyáltalán nem spórolják ki belőle a sárga chili paprikát sajttal kiegészítve. Előfordul, hogy szeletelt burgonyaágyon tálalják néhány tojáskarikával.

7. Buldak (Dél-Korea)

A kelet-ázsiai országban a 2000-es években ment igazán nagyot a Buldak. Szinte bárhol beszerezhető volt ez a tüzes csirkeként is emlegetett csípős chili szósszal kombinált fogás. Ma már az élelmiszerboltokban is belefuthatunk buldák ízű ramenekbe, de már szószokat is készítenek belőle. Ha igazi ínyencek vagytok, és olyan szerencsések, hogy pont Szöulba utaztok, akkor okvetlen térjetek be egy Yoogane-ba, ahol megkóstolhatjátok a Buldakot sajttal.

8. Laal Maas (India)

Ez a csípős indiai specialitás Rajasthanból származik. Alapját a bárányhús és a curry adja, de joghurt, piros csili és rengeteg fokhagyma is kell bele. A laal maas hagyományosan vaddisznóból vagy szarvasból készült, a vadhús jellegzetes illatát pedig a csilipaprikákkal igyekeztek elfedni, ami egyébként erős színét is adja az ételnek. Mára puha birka húsra cserélték a vadat, ám ezen kívül minden maradt a régi recept szerint, beleértbe kegyetlen csípősségét is - írja a The Travel.

 

Via The Travel 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss