Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így spórolj a villanyszámlán! 13 tipp, hogy takarékosabban működjenek a háztartási gépek!

Percenként nyitogatott, eljegesedett hűtő, koszos kerámialap, elvízkövesedett vízforraló: a háztartási gépek igazi pénzfalók, ha nem figyelünk rájuk. Ha megfogadod a tanácsainkat, ezreket spórolhatsz a villanyszámlán!

Ilyen egyszerű a spórolás a HŰTŐszekrénnyel

1. Érdemes figyelembe venned, ha percenként nyitogatod – vagy percekig nyitva tartod – a hűtőszekrény ajtaját, rengeteg energiát pazarolsz. Pakolj ki mindent egyszerre, amire az ebédnél/vacsoránál szükséged lesz, majd visszapakolás előtt tegyél mindent a hűtő mellé, és egyszerre tedd vissza.

2. A rendszeresen leolvasztott, tiszta hűtő és mélyhűtő kevesebbet fogyaszt, mint a piszkos és jeges! A hűtő hátulját rendszeresen javasolt portalanítani, nem is sejtenéd, milyen sok energiát spórolhatsz meg ezzel az egyszerű módszerrel!

3. A hűtőszekrényt soha ne tedd napra vagy hőforrás közelébe.

4. A hűtőszekrény ideális hőmérséklete +7 fok, a mélyhűtőé -18 fok, ha ennél hidegebbre állítod, rengeteg pénzt dobsz ki az ablakon.

5. Ha hosszabb időre elutazol, és nem hagysz ételt a hűtőben, egyszerűen kapcsold ki a készüléket.

A TŰZHELlyel is sokat spórolhatsz

6. Főzés közben érdemes fedőt használni, az ételt lefedve kevesebb energiából megfőzheted. Persze, ha van kuktád, készítheted az ételeket abban is, használatával sokat spórolhatsz az áramszámlán, hiszen jóval gyorsabban megfő az ételed.

7. Mindig méretben illő edényt használj a melegítőfejeken, így nem lesz kárba vesző energia.

8. Elektromos tűzhely esetén nagyobb hővel kezdj főzni, majd csökkentsd a hőmérsékletet. A főzőfejet a főzési idő lejárta előtt 10 perccel kikapcsolhatod, mivel az még sokáig tartja a hőt.

9. Fontos, hogy a főzőlapot is rendszeresen megtisztítsd. A tiszta villany főzőlap kevesebb energiát használ, mint a piszkos, mivel a hőátadás így a legjobb.

A VÍZFORRALÓ zabálja az áramot, ha...

10. Az elektromos vízforralóval nagyon sok áramot spórolhatsz, ha egyszerre csak annyi vizet forralsz vele, amennyire szükséged van.

11. Nagyon fontos, hogy a vízforralót hetente vízkőtelenítsd! Ehhez a leggazdaságosabb megoldás az ecet: nem kell fölöslegesen pénzt kiadnod vízkőtlenítő szerre, ez is tökéletesen leoldja a vízkövet, nem mellesleg a környezetet is véded vele.

Így használhatod energiatakarékosan a MOSOGATÓGÉPet

12. A mosogatógép kevesebb vizet használ, mintha folyó vízben mosogatnál, de természetesen érdemes elolvasni a használati utasítást, és a javaslatok szerint beállítani az alapértékeket. Fontos, hogy mindenkor az optimális programot használd.

13. Mindig várd meg, amíg a mosogatógép megtelik használt edényekkel. Ha nem túl zsírosak az edények, az öko funkciót tökéletes választás a mosogatásra.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss