Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 trükk, hogy jóval kevesebb áramot fogyasszon a hűtőd

Oda kell figyelnünk az áramfogyasztásra, és megtalálni azokat a lehetőségeket, amikkel pénzt takaríthatunk meg. Nem gondolnánk, de ha jól használjuk a hűtőszekrényt, akkor nagyban csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat!

Nézzük meg a fogyasztást

Hűtővásárláskor az egyik legfontosabb paraméter az előre kalkulált éves fogyasztás. A legmodernebb, A+++-os hűtőszekrények jóval alacsonyabban fogyasztanak az átlagnál: akár 186 kW/h évente. Ez persze egy nagyon speciális hűtőszekrény, de a piacon könnyen és jó áron találunk olyat, aminek az éves átlag fogyasztása 300-500 kW/h között van évente. Ezek a számok persze csak irányadóak, nem szabad készpénznek venni őket. De a megfelelő használat esetén valóban ilyesmi számokra számíthatunk.

A megfelelő hőfok

A hűtökön be tudjuk állítani külön a fagyasztó és külön a hűtő rész hőfokát. Az optimális érték a fagyasztó esetében -18 fok, a hűtő részen pedig a 5-6 fok. Nyáron ezt levehetjük 4 fokra, de télen bőven elegendő 6 fok is. Így tud a gép a leginkább ergiatakarékosan működni.

Megfelelő méret

Mindig inkább kisebbet válasszunk, ami megfelel a háztartásban élők számára. Minél nagyobb egy gép, annál többet fogyaszt és lehet, hogy ki sem tudjuk használni. Egy három tagú családnak akár 100-120 literes változat is bőven elegendő lehet.

Eco mód

Az energiatakarékos hűtőkön megtaláljuk az „eco” módot, ami nagyban hozzásegíthet minket az áramspóroláshoz. Ezt vagy nekünk kell bekapcsolni vagy alapból is működik rajta. A gép kijelzőjén keressünk egy „e” betűt vagy az „eco” feliratot. Ha ez világít, akkor be van kapcsolva.

Ide ne rakjuk!

A hűtő elhelyezésénél az első szempont az legyen, hogy ne állítsuk olyan szerkezetek mellé, amik meleggel dolgoznak. Kerüljük a radiátort, tűzhelyet és a mosógépet. Lehetőleg közvetlen napfénybe se állítsuk. Ugyanis így sokkal több energiát kell használnia a hűtéshez.

Hagyjunk egy kis rést

Ne toljuk teljesen a falhoz, különben nem tud megfelelően szellőzni. Ez nem csak hogy rosszat tesz a gépnek, de sokkal több áramot is fog fogyasztani. Az 5-6 cm rés bőven elegendő.

Előre gondoljuk ki

A hűtőnek nem tesz jót, ha nyitva van az ajtaja. A meleg levegő pár másodperc alatt is beáramlik, de nem mindegy, hogy mennyi. Ha sokáig állunk az ajtóban, hogy eltervezzük mit is szeretnénk kivenni, akkor azzal felmelegítjük a benti hőmérsékletet, amihez ismételten sok energia kell, hogy a gép visszahűtse magát. Inkább előre gondoljuk ki, hogy mi kell belőle!

Pakoljuk egymásra

Az ételeket érdemes dobozokban tárolni és egymás tetejére pakolni. Így egymást is hűteni fogják, valamint tárolják a hideget. Persze vannak ételek, amik nem igényelnek dobozt, ezeket tartsuk a hűtő fakkjaiban, ha van olyan.

Rendszeres tisztítás

A hűtőszekrényeket is rendszeresen kell tisztítani, különös tekintettel a fagyasztó kondenzációs rácsait. Ugyanis, ha ezek koszosak, akkor akár 30-40%-kal többet fogyaszthat a gép, mert nehezebben tudja hűteni a teret. Egy nedves rongy segítségével töröljük át őket havonta egyszer. Ha ezt megtesszük, akkor még vegyszerre sem feltétlenül van szükség.

Le kell olvasztani?

A fagyasztót nem éri meg minden hónapban leolvasztani, mert az nagyon sok energiába kerül. Évente egyszer viszont érdemes a műveletet elvégezni. Sokkal könnyebben ki tudjuk pucolni és a továbbiakban a megfagyott jégdarabok sem fogják akadályozni a hűtés folyamatát. Pakoljuk ki a fagyasztóban található ételeket és tegyük őket hűtőzsákba. Egy-egy szatyorba annyit pakoljunk, amennyi csak belefér, hogy hűtsék egymást, amíg mi elvégezzük az évi karbantartást.

Kiolvasztás a hűtőben

A kiolvasztandó ételeket érdemes a hűtőszekrényben „melegíteni”. Valóban lassabb lesz a kiolvasztás, de sokkal egészségesebb és energiatakarékosabb megoldás. A jéghideg étel, ahogy olvad, hűti a gép belső hőmérsékletét, aminek köszönhetően kevesebb áramot fog fogyasztani.

A Fanny magazinban minden héten 103 tippet találhatsz, keresd az újságárusoknál.

Ezek is érdekelhetnek

Friss