RETRO RÁDIÓ

Rasszista botrány Józsefvárosban: Pikó András bevédte cigányozó képviselőjét





Hiába volt a romák által összegyűjtött sok száz aláírás és a tüntetés, Józsefváros polgármestere megakadályozta, hogy akár csak szóba is kerüljön képviselőtársának a cigányságot nyilvánosan megsértő botránya.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.26.
VIII. kerület összejátszás

A romákat a közelmúltban vérig sértő Szarvas Koppány Bendegúz momentumos képviselő maradhat minden tisztségében – erről döntött a polgármester és csapata, amikor semmibe véve a Józsefvárosi Roma Önkormányzat által összegyűjtött, több mint 700 aláírással megpecsételt petíciót napirendre sem vette a Józsefvárosi Fidesz erre irányuló javaslatát - írja a hirnyolc.hu.

Az ügy előzménye: a DK-ból a Momentumba ejtőernyőzött Szarvas Koppány Bendegúz „cigány Bokros Lajoshoz” hasonlította az indiai származású új brit miniszterelnököt. A képviselő posztja alatt már akkor többen jelezték, hogy túl messzire ment. Szarvastól eddig sem álltak messze az agresszív provokációk: a pandémia első hullámának idején lámpavasra húzással fenyegette meg a járvány elleni védekezésben részt vevő kormányzati szereplőket, ábrándozott már véres tüntetésekről, és jelenleg is bírósági eljárás folyik vele szemben hivatalos személy elleni erőszak vádjával.

Szarvas Koppány Bendegúz ezúttal a józsefvárosi romákat akasztotta ki MTI Fotó: Máthé Zoltán

Sok száz aláírás gyűlt össze a petícióban

A petíciót , amit 733-an írtak alá Benga-Oláh Tibor a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke adta át Pikónak. A szövege így szól:

Lemondásra szólítjuk fel Szarvas Koppány Bendegúz képviselőt, kirekesztő és rasszista megnyilvánulása miatt, kijelentései nemcsak a józsefvárosi cigányságra nézve sértőek, hanem minden Magyarországon élő ember számára is. Petícióval felszólítjuk a józsefvárosi önkormányzat képviselő-testületét, valamint Pikó András polgármester urat, hogy határolódjanak el a képviselőtársuk megnyilvánulásától, továbbá szólítsák fel Szarvas Koppány Bendegúzt, hogy mondjon le a képviselői mandátumáról.”

Romák tüntetnek Pikó András irodája előtt Szarvas Koppány Bendegúz cigányságot sértő mondatai miatt Fotó: Hirnyolc.hu

Botrányba fulladt a testületi ülés

A Hírnyolc arról tudósított, hogy a november 24-i képviselő-testületi ülésen Józsefvárosi Roma Önkormányzat azt szerette volna, ha Pikó András és csapata elhatárolódik Szarvas Koppány Bendegúz cigányozó kijelentéseitől, és felszólítják lemondásra. A Józsefvárosi Fidesz arra tett javaslatot, hogy hívják vissza a momentumos képviselőt a Kerületfejlesztési, Környezet- és Klímavédelmi Bizottságból, illetve a Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottságból. Pikó András azonban ezt napirendre sem volt hajlandó venni. Egry Attila a Fidesz képviselője felhívta arra a figyelmet, hogy ezzel gyakorlatilag elismerik, hogy ugyanazt vallják, mint a padsoraikban ülő rasszista kijelentéseket tevő képviselő.

Pikó András megvédte a cigányozó képviselőjét Fotó: Metropol

Pikó: „Mindig le fogom szavaztatni a dolgot”

Az aljegyző arra hivatkozott, hogy azért nem volt szabályszerű az előterjesztés, mert ilyen kérdésekben csak a polgármester indítványozhat.

„Lehet, hogy ügyrendi mögé bújva politikai vitát próbálnak generálni, de mindig le fogom szavaztatni a dolgot” – mondta Pikó magából kikelve, miután a többedik alkalommal próbálták rávenni a Fidesz képviselői, hogy vegye napirendre a kérdést. Azt mondta, „majd egyszer” tárgyalni fogják az ügyet.

A vita végén felszólalt Szarvas Koppány Bendegúz is, aki lemondani ugyan nem volt hajlandó, ellenben állítása szerint kész bocsánatot kérni azoktól a romáktól, akiket a „pongyolán megfogalmazott” posztja sértett, de hozzátette: neki „nem feladata zsűrizni” az érintettek érzékenységét.





Ezeket olvastad már?
Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Most érkezett: áll a forgalom a metró vonalán, sínekre ugrott valaki a Dózsa György úton - fotókkal

Most érkezett: áll a forgalom a metró vonalán, sínekre ugrott valaki a Dózsa György úton - fotókkal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás