RETRO RÁDIÓ

Így harcolt Suhajda Szilárd a halálzónával: percenként egyet tudott csak lépni





A Mount Everest évente több tucat áldozatot követel, a magyar hegymászó Suhajda Szilárd is itt vesztette életét.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2023.06.01.
Mount Everest Suhajda Szilárd hegymászó

Több száz életet követelt már a Mount Everest, a Föld legmagasabb pontja. A magyar hegymászó, Suhajda Szilárd oxigénpalack és segítő serpa nélkül vágott neki az életveszélyes útnak. Szilárdot szerető felesége és gyermeke azonban már hiába várja haza: a halálzónában nyoma veszett, és minden jel arra enged következtetni, hogy nagyon hamar meg is halt. 

High,Altitude,Climber,With,Oxygen,Mask,In,The,Himalaya,Mountains
A hegymászóknak hatalmas megpróbáltatás az Everest megmászása Fotó: Saulius Damulevicius

A csúcsra vezető út holtestekkel van kikövezve

A Mount Everest 8000 méter feletti részét nem véletlenül nevezték el halálzónának, hiszen itt már oxigénpalackkal is kihívás megmaradni. A levegő sűrűsége csak harmada a tengerszintinek és extrém hideg van. A vér besűrűsödik, és magas a fagyási sérülések kialakulásának kockázata, további lehetséges veszély még az agyi ödéma és a tüdővizenyő kialakulása. Az optimális haladás érdekében percenként csak egyet léphetnek a mászók. A legtöbb ember szervezete nincs hozzászokva az ilyen extrém körülményekhez. A körülmények és a kimerültség miatt a hegyen már több, mint 300-an haltak meg. A holtestek többsége az Everesten marad, így nem túlzás azt állítani, hogy a csúcsra vezető út holtestekkel van kikövezve.

Szilárdnak nyoma veszett a hegyen Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

A halálzónában tűnt el Szilárd

Suhajda Szilárd holtestét még nem sikerült megtalálni, de a hegymászók és serpák beszámolói szerint a Hillary-lépcsőnél látták utoljára és a nyomkövetője utolsó küldött helyzete alapján valahol 8790-8800 méter magasságig juthatott. A beszámolók szerint Szilárdon is az agyi ödéma és fagyási sérülések jelei mutatkoztak, tájékozódási képességét is elveszíthette – írja a Ripost.

Amikor valaki feljut hétezer akárhány méterre, tudnia kell, hogy egyedül van. Nem tud segíteni sem a helikopter, sem a serpák. 4000-ről le lehet valakit hozni, 8300-ról nem

–  mondta korábban a most 84 éves Carlos Soria, aki a legsikeresebb pályafutást mondhatja magáénak, tíz éve még csúcsokat hódított a Himalájában. 

Mi történik a halálzónában?

8000 méter körüli – a közbeszédben halálzónaként emlegetett – magasságban drámai változások érik az emberi szervezetet. Erős részegséghez hasonlít az az állapot. A gondolkodás esetlenebbé válik, természetesen ez hat az ítélőképességre is. A mozgás lassul, bizonytalanabbá lesz, a látótér beszűkül, a légzés nehézzé válik, a legeslegfelső, 8500 méter feletti zónában már csak 1-2 lépést lehet megtenni percenként.

8000 méter fölött emberidegen a környezet, ami rendkívüli odafigyelést igényel. Szinte az szorul magyarázatra, hogy mitől élhet az ember ebben a magasságban, és nem az, hogy esetleg mitől hal meg.

Igaz, ha a csúcs már elérhető távolságban van, amikor az emberben tudatosul, hogy már csak ennyi óra vagy ennyi méter hiányzik, akkor annyira el akarják érni, hogy kezdik feszegetni határaikat, ilyenkor nehéz visszafordulni, nehéz „elengedni a csúcsot" – olvasható a Maszol.ro oldalán.

A Hillary-lépcsőn veszett nyoma Szilárdnak Fotó: TSHERING SHERPA / AFP

Több tízmillióba kerül az Everest megmászása

Suhajda Szilárd első magyarként minden külső segítség nélkül szerette volna meghódítani a hegyet, ami végül nem sikerült neki. A Mount Everest megmászása nem csak veszélyes, de nagyon drága is. Budapestről indulva a legolcsóbb megoldás is 20 millió forinttól indul. Minél nagyobb biztonságra vágyunk, annál inkább a zsebünkbe kell nyúlni: a legbiztonságosabb csomag közel 80 millió forintba kerül, de még ez sem garancia arra, hogy feljutunk a csúcsra.

 





 





Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás