mezociklonális Kőszegi-hegység tornádó
Két nappal ezelőtt adtunk hírt arról, hogy Óbudán az Aranyhegy felett nem-mezociklonális tornádó alakult ki. Azóta már újabbakat is észleltek, Miskolcon és pár órával ezelőtt a Kőszegi-hegységben is. 

A Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebook-oldalon jelent meg a poszt a tornádóról, melynek időjárási feltételei jelenleg adottak, mégis ritka jelenségnek számít hazánk területén, az Alpokalján pedig különösen az.

"Természetesen ez nem Amerika, károkról nem érkezett jelentés, valószínűleg nem lakott területen ért földet a tölcsér, valamint ennek erőssége valószínűleg EF0-ás volt , de a jelenség nagyon ritka, főleg itt a hegyvidéki részen - írják a posztban, melyhez képgaléria is tartozik.

"A nem-mezociklonális tornádót olyan felszínközeli összeáramlás hozza létre, melyhez intenzív feláramlás társul. Az örvénylő mozgás sugarának lecsökkenésével az impulzusmegmaradás törvénye miatt a forgás felgyorsul, a a nyomáscsökkenés miatt kicsapódó nedvesség és a felkapott por pedig láthatóvá teszi a felhőtölcsért" - olvasható az Időkép oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.