Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.12.04.

Készíts házi zsírt a főzéshez, rengeteget spórolhatsz

Sokan zsírral főznek, mások a kelt tésztákba használják vaj helyett, de egyre drágábban lehet ezt is kapni. A házi zsír készítése olcsó, különösebben nem is bonyolult, ráadásul rengeteg finom tepertőhöz is juthatsz.

Zsírral főzni része a hagyományos magyar konyhának, de csak az elmúlt években kezdett újra divatba jönni, amikor megdrágult az olaj, a vaj. A házi zsír készítése a legolcsóbb, ha ezt a zsiradékot szeretnéd használni a konyhában, de azt fontos tudni, hogy csak keveset érdemes használni belőle, hiszen sokkal magasabb a koleszterintartalma, mint például az olajnak. Cserébe viszont isteni finom az íze, van, aki eleve ezt használja olaj helyett, de a tészták is sokkal omlósabbak lesznek tőle. Azonban sokan hiába próbálnak spórolásképpen sertés- vagy kacsazsírt használni, ezeknek is egyre magasabb az ára. Így érdemes visszanyúlni a hagyományokhoz, hiszen a házi zsír készítése nagyanyáinknál még rendszeres rutin volt a konyhában. A zsírszalonnából készített házi zsír ugyan olcsó, de nem mindegy, hogyan fogsz neki a kiolvasztásnak, hiszen könnyen kudarc lehet a vége.

A házi zsír készítése nem bonyolult, de néhány dologra oda kell figyelni.
Az ízek miatt is megéri a házi zsír készítése. Fotó: ElenVik / Shutterstock

Jóféle zsírszalonna kell

Minden hentesüzletben kapható zsírszalonna, de sokszor a nagyobb bevásárlóközpontokban is találkozhatsz vele. Általában elmondható, hogy tíz kiló szalonnából lesz 5-6 kg-nyi zsír, így ki tudod számolni, mennyire van szükséged. Itt is fontos a friss, minőségi alapanyag, megbízható hentesnél vásárolj. Sokan a házi vágásból származó szalonnára esküsznek, mert nem mindegy, milyen eledelt kapott a disznó.

Igényel némi előkészítést

Ha bőrös zsírszalonnát kaptál, el kell távolítanod róla a bőrt, ezt később felhasználhatod kocsonyába. Nem mindegy, mekkorára darabolod a sütés előtt a szalonnát: minél kisebbek a kockák, annál több zsírt nyerhetsz, de így nagyon apró tepertőd lesz a sütés végére – tehát ha a nagyobb, darabos tepertőt szeretitek, akkor érdemes aszerint feldolgozni a szalonnát.

Cutting,The,Pork,Fat,For,The,Greaves
Nem mindegy, mekkora darabokra vágod. Fotó: Tomislav Zvonaric / Shutterstock

Kell vagy nem kell alá víz?

Mindenkinek van egy jól bevált receptje, van, aki egy kevés vízzel indítja a sütést, hogy ne ragadjon le a zsírszalonna a sütés elején, mások semmit nem tesznek alá – de nem egyszerre teszik a több kiló zsírszalonnát a forró lábasba, hanem mindig egy kis adagot, és megvárják, míg a többi olvadni kezd. Bármelyik módszert is választod, a lényeg, hogy egy kicsit sem kaphatja oda a fazék a szalonnát, hiszen ettől rossz íze lesz a zsírnak.

Tejjel vagy anélkül?

Ha csak a házi zsír készítése a célod, és nem fontos, hogy milyen lesz a tepertő színe, állaga, akkor nem kell tej a zsírszalonna sütéséhez. De ha mutatós, száraz és pergős tepertőt szeretnél, akkor érdemes a zsírhoz tejet adni, hiszen ettől lesz szép színe és finom íze a tepertőnek. A tejet akkor kell beleönteni, ha már leszedted sütés közben a zsír javát; tehát semmiképpen nem az elején, hiszen a tej miatt könnyebben avasodik a zsír.

Frying,The,Pork,Greaves
Nagyobb mennyiséget érdemes odakint, bográcsban készíteni. Fotó: Tomislav Zvonaric / Shutterstock

Házi zsír recept

Hozzávalók:

  • 1 kg zsírszalonna
  • 1 dl víz
  • 1 dl tej (a tepertőhöz)

Elkészítés:

  • Tedd egy nagy fazékba a darabokra vágott zsírszalonnát, öntsd alá a vizet, és kis lángon kezdd el sütni. Egész idő alatt, folyamatosan kevergesd, nehogy leégjen.
  • Ha már a kisült zsír nem habzik, menet közben kezdd el leszedni a zsírt, és tedd abba az edénybe, amiben tárolni szeretnéd. Fogj egy merőkanalat, és egy szűrőn átszűrve csorgasd az edénybe. Mindig csak annyi zsírt merj ki a sülő zsírszalonnáról, hogy a fazékban lévő tepertőt még ellepje a maradék.
  • Ha már úgy látod, nagyjából a végéhez értél, nyomj egy tepertőt az edény oldalához. Ha sistereg, akkor még érdemes tovább sütni. A sütés akkor van kész, ha a zsír teljesen átlátszó, a tepertő pedig aranybarna színű. 
  • Az edényeket, amikbe a zsírt merted, akkor fedd le, ha már teljesen megszilárdult a zsír. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ismert édesanyjával fotózták a Next Top Model Hungary sztárját - képek

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

Felgyújtotta magát egy férfi a New York-i bíróság előtt, ahol Donald Trump büntetőpere zajlik + videó

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

FAZÉK

Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet