Létrehozva: 2022.08.16.

Riadót fújtak az idősek miatt Óbudán! Újra félni kell?

Idegenek környékezik meg a III. kerületi nyugdíjasokat, majd a bizalmukba próbálnak férkőzni. Többen arra gyanakodnak, hogy ismét beindult az időseket megcélzó, eltartási szerződéssel trükköző lakásmaffia.

Kedvesnek tűnő, a mai világban azonban inkább ijesztő történetről számolt be egy óbudai nő. Idős édesapját az egyik áruház parkolójában szólították le, már két alkalommal is: először egy férfi, majd egy nő. A módszer kísértetiesen emlékeztet a lakásmaffia működésére, ezért érdemes idősebb családtagjainkkal beszélni a rájuk leselkedő veszélyekről. 

Azt mondták neki, hogy kifizetik azt, ami a kosarában van, mert kedvelik az időseket és segíteni akarnak. Mind a két alkalommal adtak Apukámnak ezer forintot és egy ivólevet. Az áruházban kifigyelték és a parkolóban szólították le. Idős, 90 éves apám elfogadta a pénzt és még örült is, hogy milyen kedves emberek vannak. Beszéltünk vele azóta, néha elhiszi, néha nem, hogy ez nem tiszta szívből jövő adomány volt. Volt már valakinek hasonló tapasztalata? Mit tehetnénk? Megpróbálunk figyelni és tisztes távolságból elkísérni vásárolni, de mit is tehetnénk, ha meglátjuk ezeket az embereket?” - írta a nő, hozzátéve, hogy a két „adakozó” kapcsolatban áll egymással. „A gyanús az, hogy a második alkalommal a nő hivatkozott az első alkalommal pénzt adó férfira, hogy ők társak és tőle tud édesapámról. Nagyon nem kerek ez a történet” – írta.


A legtöbben hátsó szándékot sejtenek a kedves tett mögött

Bár a bejegyzés alatt akadnak páran, akik szerint tényleg szimpla emberi kedvességről volt szó, a legtöbben azért úgy vélik, hogy azok, akik leszólították, vagy az idős férfi pénzére, vagy a lakására hajtanak. Óbudán ugyanis emlékeznek még a lakásmaffiára, a helyiek az ilyen történetek kapcsán óvatosságra intenek. Főleg, amikor ennyire egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a szokott módszerrel próbálkoznak ismét. A leggyakoribb, hogy apróbb ajándékokkal, kedves gesztusokkal, figyelmességgel behálózzák az időseket, akiket aztán megpróbálnak vagy értéktárgyaiktól, vagy lakásuktól, vagy rosszabb esetben akár az életüktől megfosztani.

Óbudán volt már erre példa


Tavaly a Ripost több ízben is cikkezett az óbudai lakásmaffiáról, miután a III. kerületi, Vörösvári úti panelházakban figyelmeztető lakátok jelentek meg, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy vigyázzanak az idősek, ha eltartási szerződést szeretnének velük kötni. Azt beszélték annak idején, hogy több, a helyiek által is ismert egyedülálló, idős ember halt meg gyanús körülmények között, miután eltartási szerződést kötött vagy lakottan eladta a lakását. A figyelmeztető plakátot az Óbudai 5. számú Lakásszövetkezet elnöke, Tilly László tette ki, ő lapunknak akkor azt mondta, négy ilyen elhalálozásról is tud. 

Apró figyelmességgel kezdődik...

Bár a rendőrség az eset kapcsán nyomozást indított és vagy kétszáz embert kihallgatott, arra nem talált a halálesetek kapcsán bizonyítékot az idegenkezűségre. Többen beszámoltak azonban lapunknak akkor arról a módszerről, hogy piacokon, áruházaknál kifigyelik az időseket, a nyomukba szegődnek és elkezdik kísérgetni őket, a bizalmukba férkőznek, majd általában azt az ajánlatot teszik, hogy az idős adja el a lakását nekik holtig tartó haszonélvezeti joggal, tehát az idős ember élete végéig lakhat a korábban eladott lakásban, tőlük pedig kap egy meghatározott havi összeget haláláig. Önmagában az eltartási szerződéssel vagy a lakás lakott értékesítésével persze nincs gond, de gyakran ez áron alul történt, és a szerződő idős ember nem sokkal később elhunyt. Ez az, amiért Óbudán óvatosságra intik az időseket, amikor látszatra érdek nélkül idegenek kedveskednek nekik.  

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

vg.hu

A Richter bevétele 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, meg is van az eredménye

ripost.hu

Kiderült Szoboszlai titka: rászokott a különleges piára

mandiner.hu

Magyarország egyik legismertebb médiaszemélyisége is kiáll Varga Judit mellett

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

Súlyos betegségéről beszélt a gyönyörű magyar műsorvezető: „Alig állok a lábamon és mindenem fáj”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Most jött: Flixbus balesetezett az autópályán, sok a halott, rengeteg a sérült - megrázó fotók!

NÍNÓ

Fél lábbal már a víz felett volt, Dunába akarta vetni magát egy 14 éves fiú

NÍNÓ

Rettenetes tragédia: nem tudták megmenteni a 34 éves, vétlen anyukát

NÍNÓ

Óriási csattanás a főúton, mentőhelikoptert riasztottak

NÍNÓ

Most jött: durva a helyzet az M0-son, összetört kocsik vannak az úton

NÍNÓ

Horrorbaleset: összeomlott egy híd, sok autó a vízbe zuhant - Videó

NÍNÓ

Borzalom Tolna vármegyében: halálra szúrta volt feleségét egy férfi

NÍNÓ

Súlyos baleset történt az M0-son: óriási a torlódás