palliatív ellátás Pelé rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brazil sajtóértesülések szerint a 82 éves Pelé, a brazilok legendás labdarúgója élete végéig palliatív kezelést kap, mert szervezete nem reagál a vastagbélrák elleni gyógyszerekre.

A sportág egyetlen háromszoros világbajnoka kedden került kórházba, akkor lánya azt mondta, hogy nincs életveszélyben, a rákbetegsége elleni szerek adagolását állítják be az orvosok. Azóta viszont légúti fertőzést is kapott, így antibiotikumokkal is kezelik.

A palliatív kezelés lényegében azt jelenti - mivel a beteg szervezete nem reagál a gyógykezelésekre - hogy a teljes körű ellátás akkor lehet viszonylag hatékony, ha a fájdalomra és egyéb tünetek enyhítésére pszichológiai eljárásokat és spirituális eszközöket is bevetnek az életmínőség javítása érdekében.

Pelé palliatív kezelést kap élete végéig Forrás: AFP/Nelson Almeida

Pelénél tavaly augusztusban diagnosztizáltak vastagbélrákot, ami miatt többször is kórházi kezelést kapott. Az egykori játékos 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben nyert vb-t a brazil válogatottal, amelynek színeiben 92 találkozón 77 gólt szerzett. Teljes pályafutását tekintve 1363 mérkőzésén 1281 - más számítások szerint 1284 - alkalommal volt eredményes.

A legendás játékos még a mostani kórházi bevonulása előtt jókívánságait küldte a katari világbajnokságon szereplő brazil válogatottnak abban a reményben, hogy a játékosok hazaviszik majd a vb-trófeát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.