Sóhiány Ukrajnában - a magyar fogyasztók is megérezhetik a hatását

Forrás: AFP/Aris Messinis -
élelmiszerhiány harc export Orosz-ukrán háború gyártás import
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orosz támadások miatt újabb élelmiszer termelését voltak kénytelenek leállítani Ukrajnában. 

Európa legnagyobb sógyártó vállalata, az Ukrajnában működő Artemsil több mint egy hónapja leállt a termeléssel. A drasztikus lépésre a háború miatt volt szükség, ám ez az országban és azon kívül is sóhiányhoz vezethet - írja az Unian ukrán hírügynökség.

Találat érte a kelet-ukrán Donbász régióban található Soledar város gyárát Forrás: AFP/Aris Messinis

„A vállalkozás határozatlan ideig nem működik. Az ágyúzás folyamatos, az adminisztrációs épület részben megsemmisült. Közvetlen találatok érték a bányákat és az anyagraktárat is. A gyártási folyamat lehetetlen. Nem fogjuk veszélybe sodorni az embereket. Artemsilt már evakuálták. Az adminisztrációs személyzet és a mérnökök többsége már nincs ott" – mondta el az egyik rádióban Victor Jurin, a vállalat vezetője.

Jurin elmondta, hogy áprilisban azért állították le a vállalkozást, mert a bekötőútjaikat, melyeken a vasúti szállításhoz vinnék a termékeket, folyamatosan bombázták, így lehetetlenné vált Soledarból a késztermékek vasúti kivitele. Hozzátette: áprilisban a teljes meglévő sókészletüket kiskereskedelmi üzletekbe szállították el. Elmondása szerint a magyarországi, lengyelországi, grúziai, moldovai, azerbajdzsáni és romániai fogyasztók is érezni fogják az Artemsil-stopot.

A magyar lakosság a háború okozta drasztikus áremelkedésekkel már eddig is szembe kellett, hogy nézzen, de úgy tűnik, az orosz-ukrán háború még tovább ronthat a helyzeten.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.