Hatalmas változás a Himaláján: lehet, hogy ez sokak kedvét elveszi a csúcsmászástól

Forrás: AFP/Handout -
alpesi stílus Mount Everest Himalája Billi Bierling Suhajda Szilárd
A The Himalayan Database úgy döntött, mostantól nem kell interjút adniuk csúcsmászásaik után a hivatásos hegymászóknak. A szervezet ezentúl nem tartja számon a normál útvonalakon mászó expedíciók eredményeit. Úgy döntöttek, ezentúl az új és érdekes útvonalakra, valamint a Himalájában alpesi stílusban megmászott és technikailag kihívást jelentő hegyekre helyezik a fókuszt. 

"Manapság már annyi egyéni hegymászó van, hogy nem lehetséges egy héttagú csapatnak nyomon követni őket úgy, ahogyan Elizabeth Hawley idejében. Abban az időben felhívtuk a túraügynököket, hogy megtudjuk, ki mikor érkezik, hol száll meg. Aztán felhívtuk a szállodát, amint úgy gondoltuk, a hegymászók megérkeztek a repülőtérről, majd másnapra megbeszéltük a találkozót. A hegymászókkal az expedíciójuk előtt és után is beszéltünk" – idézi Billi Bierlinget, a nonprofit szervezet vezérigazgatóját az ExplorersWeb nyomán a Blikk.

Forrás: AFP/Handout

Bierling Kilian Jornet példáját hozta fel, aki alpesi stílusban mászta meg a Mount Everestet, tehát nem épített táborokat, mindent magával vitt, és serpák segítségét sem vette igénybe. A sportoló arról is beszélt, mit gondol arról, hogy valaki oxigénpalack nélkül mássza meg az Everestet:

"Számomra a Mount Everest megmászása oxigénpalack nélkül még mindig elképesztő teljesítmény, amire csak a legjobbak képesek" - nyilatkozta.

MInt ismeretes, Suhajda Szilárd - akinek tragédiájáról itt olvashatsz bővebben - normál úton, oxigénpalack és serpák segítsége nélkül szeretett volna felérni a Mount Everest csúcsára, ám eltűnt: a holtteste sem került elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.