Létrehozva: 2022.06.24.

Válsághelyzet lépett érvénybe Németországban

Kihirdették Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát.

Szerző Ripost

Kihirdették tegnap Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt.

A korábban kifejezetten szoros német–orosz energetikai együttműködés tavaly kezdett megromlani. Hiába készült el a két országot közvetlenül összekötő Északi Áramlat–2 gázvezeték, a működéséhez szükséges engedélyek késtek, és a szállítás nem indulhatott el – mondta tegnap Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató energia- és klímapolitika üzletágának vezetője közösségi oldalára feltöltött videójában.

Elmondása szerint ez a két lépés nagyban hozzájárult az európai energiaválság tavaly őszi kirobbanásához. Mint kiderült: az orosz Gazprom válaszként fokozatosan csökkenteni kezdte a szerződéses kötelezettségei fölötti európai gázexportját, és a korábbi éveknél kisebb szintre töltötte fel az általa üzemeltetett német gáztárolókat. Azóta a piaci árakat nagyrészt az Oroszország és Németország közötti konfliktussal kapcsolatos várakozások mozgatják.

A háborúval a helyzet tovább mérgesedett. Márciusban a német gazdasági miniszter, Robert Habeck kijelentette, hogy Németország felkészült az orosz gázszállítások leállítására – hívta fel a figyelmet a szakértő. A nyilatkozat és a brüsszeli szankciók lebegtetése rekordmagasra emelte a gázárakat.

A szankciók kivédése és a bevételei fenntartása érdekében Oroszország új fizetési feltételeket támasztott. Kiemelte: a szankciók belebegtetésére Oroszország a múlt héten egy technikai problémára hivatkozva megelőzte az esetleges újabb szankciós csomagot.

Robert Habeck berlini tájékoztatóján elmondta, hogy az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarja srófolni az árakat, és megosztottságot akar előidézni az Ukrajna mellett kiálló országok köré-ben. Moszkva ezért csökkentette a németországi földgázexportot, ami külső sokkhatásként gázellátási zavart okoz. A piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így is biztosított, de ha még nem is érezzük, gázválságban vagyunk – mondta a miniszter, aláhúzva, hogy Oroszország gazdasági támadást indított Németország ellen.

A nyár és az ellátás folyamatossága hamis biztonságérzetbe ringathat, de ezt nem szabad hagyni, tudomásul kell venni, hogy a helyzet súlyos, a tél idén sem marad el, ezért takarékoskodni kell azért, hogy minél több gázt lehessen tárolni a fűtési szezonra. A földgáz szűkös erőforrássá vált, az árak pedig már most is magasak, és fel kell készülni a további emelkedésre – mondta Robert Habeck.

Németországban az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja előtt 55 százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásban. A szövetségi kor-mány igyekszik lazítani ezt a függőséget, a legutóbbi, április végi adatai szerint az orosz földgáz arányát sikerült 35 százalékra csökkenteni a háború kezdete óta. Szintén jelentősen csökkent az Ukrajna–Szlovákia–Csehország-útvonalon érkező orosz gáz mennyisége, a német–cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson regisztrált adatok szerint 600 gigawattóráról 200 gigawattórára.

A magyar földgázpiac április eleje óta a betárolásra koncentrál, az ország gázellátása jelenleg az Ukrajnában zajló háború ellenére is zavartalan, az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat, amelyek Szerbia (Kiskundorozsma) és Ausztria (Mosonmagyaróvár) felől érkeznek - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a háború kitörése nem változtatta meg jelentősen a határponti beszállításokat és ezzel a magyarországi beszállítást.

A szerb-magyar határon 2021 őszén üzembe helyezték az új Török Áramlat vezeték határátlépési pontját, így október 1-től a hosszú távú földgázellátási szerződésben meghatározott fő betáplálási pont áttevődött az ukrán határról. A szerb határponton kívül, Ausztria irányából folyamatos, közel a teljes kapacitást lefedő beszállítás tapasztalható, ezen kívül kisebb mennyiségek jönnek Horvátország felől és rendelkezésre áll a hazai termelés is.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a betárolás intenzitása várhatóan alacsonyabb lesz a Török Áramlat vezeték ütemezett karbantartási munkái miatt bekövetkező leállítása idején, de a felhasználók ellátása ebben az időszakban is zavartalan lesz.

A Török Áramlaton keresztül napi 12-17 millió köbméter földgáz érkezik az országba. A tervezett karbantartások idején, egy adott irányból érkező földgáz csökkenése vagy kiesése esetén a földgázkereskedők gondoskodnak a szükséges volumenek pótlásáról. Az országba importált földgáz jelentős része a hazai ellátást szolgálja, illetve a földalatti tárolókba kerül letárolásra, az exportvolumenek az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek.

Hangsúlyozták, a biztonsági földgázkészlet garantálja az ország minden körülmények közötti folyamatos földgázellátását. A jelenleg 938 millió köbméternyi biztonsági készlet mértéke október 1-től 1,2 milliárd köbméterre nő, a magasabb készletszintre való feltöltés folyamatos.

A közlemény szerint a 6,33 milliárd köbméternyi hazai tárolói kapacitásból 36,27 százalékát már feltöltötték. Jelenleg már 2,3 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre a földalatti gáztárolókban.

Míg az egyetemes szolgáltatás keretében vételező, túlnyomórészt lakossági felhasználók biztonságos téli ellátásához az egyetemes szolgáltatónak, az MVM Next Zrt.-nek, a következő, 2022/2023-as téli időszakra október elsejéig 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia, addig a versenypiaci felhasználók ellátása érdekében a földgázkereskedők is megkezdték és folyamatosan töltik a tárolók kereskedelmi készleteit.

A kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok és világpolitikai helyzet ellenére a hazai felhasználók ellátásbiztonsága megfelelő - tájékoztatott az energiahivatal.

A háború kitörése nem változtatta meg jelentősen a határponti beszállításokat és ezzel a magyarországi beszállítást. A szerb–magyar határon 2021 őszén üzembe helyezték az új Török Áramlat vezeték határátlépési pontját, így október 1-jétől a hosszú távú földgázellátási szerződésben meghatározott fő betáplálási pont áttevődött az ukrán határról. A szerb határponton kívül Ausztria irányából folyamatos, csaknem a teljes kapacitást lefedő beszállítás tapasztalható, ezen kívül kisebb mennyiségek jönnek Horvátország felől, és rendelkezésre áll a hazai termelés is.

A MEKH felhívta a figyelmet arra is, hogy a betárolás intenzitása várhatóan alacsonyabb lesz a Török Áramlat vezeték ütemezett karbantartási munkái miatt bekövetkező leállítása idején, de a felhasználók ellátása ebben az időszakban is zavartalan lesz.

A Török Áramlaton keresztül napi 12–17 millió köbméter földgáz érkezik az országba. A tervezett karbantartások idején egy adott irányból érkező földgáz csökkenése vagy kiesése esetén a földgázkereskedők gondoskodnak a szükséges volumenek pótlásáról. Az országba importált földgáz jelentős része a hazai ellátást szolgálja, illetve a föld alatti tárolókba kerül tárolásra, az exportvolumenek az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek.

Hangsúlyozták, a biztonsági földgázkészlet garantálja az ország minden körülmények közötti, folyamatos földgázellátását. A jelenleg 938 millió köbméternyi biztonsági készlet mértéke október 1-jétől 1,2 milliárd köbméterre nő, a magasabb készletszintre való feltöltés folyamatos.
 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

A lélegzetelállító szőke szépség is ott lesz a világ leghíresebb versenyén - galéria

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat