RETRO RÁDIÓ

Végre kiderült: ez volt II. Erzsébet hosszú életének titka





96 évesen hunyt el a világ egyik legnépszerűbb királynője, de egészségmegőrző rutinját bárki könnyen követheti.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.03.
brit királyi család

Szeptember 8-án az egész világot megrázta II. Erzsébet halálhíre, mert hiába volt magas a királynő kora, meglepően jó egészségi állapotnak örvendett még közel egy évszázadosan is – miközben a vele egy évben, 1926-ban született férfiak és nők esetében csak 3,2 százaléknyi esélyt jósolnak a századik születésnap megünneplésére is a szakértők. 2021-ben elhunyt férje, Fülöp herceg még közelebb jutott a mérföldkőhöz 99 évesen, mivel jó hatással volt rá feleségének az a tíz szokása, amely a szakértők szerint ezt a hosszú, kiegyensúlyozott életet eredményezte – írja a The Healthy.

Fotó: Getty Images

1. Reggeli

Bárhol ébredt is a királynő, a pontban 8.30-kor felszolgált reggeli sosem maradhatott ki a napirendjéből, és a legtöbbször a teából, kekszből és reggelizőpehelyből állt. A választás nem véletlen: kutatások tucatjai támasztják alá, hogy az egészséges reggeli csökkenti a szív- és cukorbetegség kialakulásának esélyeit.

2. Háziállatok

Erzsébet híres volt corgiimádatáról, és a mókás kiskutyákkal nem csak a közérzetét javította. Az orvosok szerint ugyanis a házikedvencek csökkentik a vérnyomást és a stresszt, kisebb valószínűséggel alakul ki depresszió, túlsúly, rák vagy diabétesz, és megfigyelések szerint a kisállattartók ritkábban keresik fel az orvosukat, mint az állatmentes háztartásban élők, ezzel pedig az egészségügyi kiadásaikon is spórolnak.

3. Lovaglás

A királynő szíve a corgik mellett a lovakért dobogott hevesebben, kislány korától fogva képzett lovasnak számított. A lovaglás kellemes kikapcsolódás mellett az agy fittségét is javítják, kevésbé romlik az elménk állapota az öregedés folytán, így jó fegyver lehet az Alzheimer veszélye ellen.

Fotó: AFP

4. Teázás

A britek körében legendás esemény az ötórai tea, de II. Erzsébet már a napot is egy nagy csésze Earl Greyjel indította, amelyhez csak egy löttyintésnyi tejet engedett hozzáadni. A napi teafogyasztás a belső szerveink egészségét támogatja, gyorsítja a sejtregenációt, miközben megelőzi a keringési betegségek jelentkezését. A zöld tea elsősorban a szív barátja, míg a fekete az immunrendszert erősíti, és csökkenti a gyulladások kialakulásának esélyét.

5. Nassolás

A királynő ezen a téren is szigorú önkontrollt gyakorolt, de délutáni teája mellé mindig megengedett magának néhány lekváros miniszendvicset, amelyekért rajongott. A táplálkozási szakértők szerint nem hatékony, ha diétázás közben minden kényeztetést megtagadunk magunktól, sokkal hasznosabb, ha csak minimális mennyiséggel vétünk az elképzelt szabályok ellen.

6. Nevetés

Erzsébet éles elméje és angol humora messze földön ismert volt, és számtalan olyan fotó készült róla hosszú élete során, amelyen boldogan nevetgél, ismerősei is vidám emberként emlékeznek meg róla. A humor pedig egyben az agy és a test gyógyszere is: javítja a közérzetünket, csökkenti a stresszt, fejleszti a szociális érzéket, és növeli a várható élettartamot.

Fotó: Getty Images

7. Szeretetben gazdag kapcsolat

Romantikus regényekben is nehéz egy olyan álomszerűen szép párkapcsolatot megalkotni, mint amilyen II. Erzsébet és Fülöp herceg szerelme volt, és bár megvoltak a maguk hullámvölgyei, több mint 70 évet éltek le egymás házastársaként. A kutatások szerint az, ha érezzük, valaki szeret minket, egyben az egészségünket is megacélozza, hiszen nagyobb eséllyel vágunk bele közösen a testmozgásba, utazásokba, amely a súlyunkra és a közérzetünkre is pozitív hatással van.

8. Rokonok és barátok

Ugyan a brit királyi család élete során több botrányos helyzetet is megélt, és nem egy konfliktus feloldása évekbe tellett, a királynő körül mindig volt jó pár olyan rokon, akikre mindig is számíthatott, és akikkel kölcsönösen szerették egymást. Néhány felmérés szerint a magány és az elszigeteltség legalább olyan komoly mértékben csökkenti a várható élettartamot, mint például a dohányzás, míg a rendszeres társas kapcsolatok növelhetik az éveink számát.

9. A természet szeretete

Bevallottan a kertészkedés és a nagy szabadtéri séta tartozott II. Erzsébet hobbijai közé, gyakran fotózták is a természetben. A szakértők szerint mindkét tevékenység növeli a várható életéveink számát, ugyanis már azzal, hogy szabadtéren tartózkodunk, csökken a stresszhormonok termelődése, lassul a szívverésünk, alacsonyabb lesz a vérnyomásunk, miközben a biztonság- és jólétérzetünk növekedésnek indul. Ráadásul a kertészkedés még a mentális egészségre is jó hatással van.

10. Hasznos, céltudatos munka

A királynő az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség népének szolgálatára tette fel az egész életét, és sosem tagadta, mennyire szereti és élvezi a munkáját, bármikor szívesen beszédbe elegyedett az őt csodálókkal, szenvedéllyel készült minden feladatára. Éppen ez a szenvedélyes elkötelezettség és kitartás, amely révén optimistábbnak és boldogabbnak érezhetjük magunkat a mindennapi élet során, és amely javít az életminőségünkön. Ezt támasztja alá II. Erzsébet egyik hitvallása is:

„Mikor az élet keménynek tűnik, a bátrak nem fekszenek le és fogadják el a vereséget – hanem sokkal elkötelezettebben küzdenek egy jobb jövőért.”





Ezeket olvastad már?
Bódi Sylvi intim fotói forróbbak, mint nyáron a beton

Bódi Sylvi intim fotói forróbbak, mint nyáron a beton

Megható: Tóth Gabi összebújós fotókkal és szívszorító üzenettel lepte meg az országot

Megható: Tóth Gabi összebújós fotókkal és szívszorító üzenettel lepte meg az országot

„Az idegenek már jó ideje itt vannak, figyelnek minket” – megfagyott a levegő a stúdióban az Oscar-díjas színésznő kijelentésétől

„Az idegenek már jó ideje itt vannak, figyelnek minket” – megfagyott a levegő a stúdióban az Oscar-díjas színésznő kijelentésétől

Nem titok többé: Kovács Lázár elárulta a tökéletes húsvéti sonka receptjét - videó

Nem titok többé: Kovács Lázár elárulta a tökéletes húsvéti sonka receptjét - videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás