Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sós kalács húsvétra: tökéletes párja a sonkának és a tojáskrémnek!

A farsangi fánkok után újabb kelt tészta készülődik a nagy megmérettetésre: a kalács. A bolti változatok mellett saját magunk is süthetünk fonott kalácsot, már csak azért is, hogy biztosan a nekünk megfelelő ízvilágú, állagú és minőségű péksütemény kerüljön az ünnepi asztalra.

A húsvéti időszakban a klasszikus édeskés kalácstészta helyett érdemes sós, puha, foszlós fonott kalácsot is sütni, amely jól harmonizál a sonkával, tökéletes partnere a friss körözöttnek, a tojáskrémnek, s a primőr zöldségeknek is.

Milyen lisztből süssük a kalácsot?

A sós kalács tésztája szinte teljes mértékben megegyezik az édesével, annyi a különbség, hogy amíg az édes tésztájú kalácsba nagyjából 2 evőkanálnyi cukor és csupán egy csipet só kerül, addig a sós kalácshoz nagyjából 1 teáskanál sót és 1 teáskanál cukrot adunk. A cukor valójában el is hagyható, de ha azt szeretnénk, hogy könnyen és gyorsan keljen meg a tészta, akkor érdemes pici cukorral megetetni és felfuttatni az élesztőt.

A sós kalácshoz használhatunk fehér lisztet, de ha igazán levegős és könnyű tésztára vágyunk, akkor célszerű kipróbálni az úgynevezett kelt tésztás süteményliszteket, amelyekben – a klasszikus fehér liszthez képest – több sikér található. A magas sikértartalom mellett a levegős, foszlós kalácsért mi magunk is tehetünk: a megdagasztott tésztát meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni, majd úgy formázzuk, hogy a kelesztés folyamán belekerült levegőt ne szorítsuk ki teljesen, azaz óvatosan bánjunk a már megkelt tésztával. Klasszikus trükk, hogy a fonás folyamán az egyes tésztakígyókat meg is csavarjuk, így a kisült tészta még foszlósabb lesz.

Videón mutatjuk a kalácsfonás technikáit

Kalácsfonás, de hogyan?

A kalácsfonás technikáját elleshetjük Szabi, a péktől. De ha csak egyszerű, hármas fonással készítjük a kalácsot, úgy is tökéletes lesz. Sőt, a tésztát hosszúkás kenyérformában is süthetjük, esetleg zsemlét vagy császárzsemlét formázhatunk belőle. Ha nem egészben, hanem kisebb kalácsokat szeretnénk sütni, érdemes előkapni a muffinsütőt, s azokban elosztva megsütni a süteményeket. Az eredményül kapott sós briósnak senki nem bír majd ellenállni, főleg ha egy kis extra tésztabóbitát is biggyesztünk rájuk.

Szintén szép eredményt ad, ha a kalácsból koszorút fonunk, s ebbe színes tojásokat ültetünk, így a sütemény az ünnepi asztal dísze is lehet egyben. Ha pedig azt szeretnénk, hogy szép fényesen csillogjon a kalács, akkor – sütés előtt – elhabart tojással vagy tejszínnel elkevert tojássárgájával kenjük le. A lekent kalácsot megszórhatjuk különféle magvakkal, kerülhet rá egész mák, szezámmag, de akár tört dió vagy lenmag is.

Ízesítsük a sós kalácsot

A sós kalácsokat kedvünk szerint fűszerezhetjük is. Mivel a kalácshoz használt kelt tésztába kerül zsiradék, így akár fűszervajjal is gazdagítható a tészta, de a szezon sztárjaival, az újhagymával és a medvehagymával is bátran ízesíthetjük. A legjobb, ha mi magunk állítjuk össze a nekünk tetsző fűszervajat, és azzal készítjük el a tésztát.

Bárhogyan is döntünk, a végeredmény egészen biztosan finomabb és foszlósabb lesz a boltokban kapható kalácsoknál. Igaz, hogy igényel némi előkészületet és munkát, de a frissen sült kalács illatához semmi sem fogható. Próbáljuk ki, érdemes!

Ezek is érdekelhetnek

Friss