Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Panaszt tettek a Pöttyös Túró Rudi gyártója ellen

default user icon
MME
Az egyik népszerű online videós fordult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz, miután letesztelt több túró rudit is és arra a megállapításra jutott, hogy azok a nevükkel ellentétben egyáltalán nem is tartalmaznak túrót.

Egyre többen követik figyelemmel a Termékkritikus nevű TikTok-felhasználót, aki ahogy a neve is mutatja, népszerű vagy ismert árucikkeket tesztel a videóiban. A sor ezúttal a fiatalok és idősek körében is kedvelt túrós csemegére, a Pöttyös Túró Rudira és annak ízesített variációira esett, a Termékkritikus pedig megdöbbentő felfedezést tett.

A teszt során kiderült, hogy a madártejes, az epres, a mogyorókrémes, a sós karamellás és a kókuszos ízesítésű, valamint a hozzáadott cukor nélkül készült Túró Rudik egyikénél sem szerepel a túró az összetevők között. A hagyományos ét- és tejbevonatos rudik azok egyedül, melyeknél ott szerepel a túró az alapanyagok listájában.

"Emberek milliói vásárolhatnak naponta drágábban azért, mert magasabb minőségű terméket szeretnének fogyasztani, közben pedig a túró helyett savanyú tejalvadékból és tejalapú rögös készítményből készült terméket fogyasztanak"idézi a videóst a hvg.hu.

A Mindmegette észrevette, hogy ha figyelmesebben megnézzük a Pöttyös termékek csomagolását, akkor láthatjuk, hogy valóban van köztük eltérés. A hagyományos rudikat túródesszert megnevezéssel illetik, míg az ízesített fajtákra desszertkészítményként hivatkoznak. A csomagolások elején azonban nincs feltüntve ez a különbség, és mindegyiken egységesen van jelen a Túró Rudi márkajelzés.

A Termékkritikus nem állt meg ott, hogy videóban bemutatta az esetet, hanem levelet írt a Nébihnek és a Szabolcs Szatmár Bereg megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi főosztálynak.

VÁLASZOLT A PÖTTYÖS TÚRÓ RUDI GYÁRTÓJA

Az Index megkeresésére a FrieslandCampina Hungária Zrt. reagált a lapokban megjelent vádakra. Mint válaszukban kiemelik, a gyártó cég számára kiemelten fontos, hogy termékeinek több millió magyar fogyasztóját egészséges, minőségi és finom élelmiszerekkel lássa el. A cég azt is részletezte, miért nem szerepel a túró az egyes termékeinek összetevői között:

"A Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag. Egyes termékeink esetében (a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerinti) túrót használunk, ezek adják az értékesített volumen mintegy kétharmadát. Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát" – olvasható a válaszban.

A módosított receptúra a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében már nem jelölhető túróként, habár ugyanazzal a technológiával készül, és ezért a Pöttyös termékeken tejalapú rögös készítmény olvasható az összetevők listájában.

"Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény."

A cég emellett azt is közölte, hogy valótlan az az állítás, miszerint tavaly 800 ezer forintra bírságolták volna őket, sőt kiemelték, hogy a Nébih terméktesztjén a Pöttyös Túró Rudi végzett az élen, megelőzve 21 riválisát.

HA SZERETNÉD OTTHON ELKÉSZÍTENI A TÚRÓ RUDIT, MUTATUNK HOZZÁ EGY RECEPTET! >>>

 

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss