Létrehozva: 2022.11.29.
Módosítva: 2022.11.29.

A legjobb trükkök, hogy idén tökéletes legyen a kocsonya

A kocsonya sok családban a tél kihagyhatatlan fogása és a karácsonyi ünnepi menü része. A jó kocsonyához azonban nem csak hideg kell. Kezdjük az alapoktól!

Hozzávalók 6 tányér kocsonyához

  • 2 kg kocsonyahús (köröm, bőrke, malacfarok, csülök bőrös része) 
  • 0,5-1 kg disznóhús (csülök húsos része, comb, esetleg szép lapocka – mennyisége függ attól, hogy mennyire kedvelt a porcok, bőrkék fogyasztása a családban) 
  • 2 szál sárgarépa (nem kötelező) 
  • 2 szál fehérrépa (nem kötelező)
  • 3 db tojás (nem kötelező) 
  • 1 fej fokhagyma 
  • 20-30 szem feketebors 
  • só 
Aspic,With,Chicken,Meat,On,Wooden,Board.,Black,Background.,Top
Fotó: Mironov Vladimir, shutterstock

1. Jó minőségű alapanyagokat válasszunk!

Legjobb, ha vegyesen összeválogatva kerül a fazékba az alapanyag. Legyen benne csülök és néhány köröm, malac füle, farka és bőrkedarabok. Nem mindenki szereti a porcokat, ezért legyen elegendő a színhús mennyisége. A bőrkék pedig legyenek rendesen letisztítva. A kocsonya a bőrkék és a csontok kollagéntartalmától zselésedik. Ha nem elegendő a bőrkés részek aránya, nem tud megdermedni a lé.
 

2. Lassú tűzön főzzük – minimum 4-5 órán át

A hosszú főzési idő azért fontos, hogy az összes zselésítő anyag kifőjön a hozzávalókból és a kocsonya kellően rezgő legyen. Minél lassabban és tovább főzöd, annál tisztább lesz a végeredmény! A lé ne forrjon, hanem gyöngyözzön. Gombostűfejnyi kis buborékok keletkezzenek a lében.
 

3. Figyeljünk a fűszerezésre!

Legyen benne elegendő fokhagyma, szemes bors és só. A zöldségek mennyisége ízlés dolga.

4. A főzés során többször merd le a lé felületéről a zsírt!

Ha nem távolítjuk el, a tálakon is ott lesz majd a kocsonya tetején. Igaz, le lehet róla szedni, de a látvány nem lesz szép

5. A végén tegyünk egy próbát

Tegyünk egy kanál levet tányérra, és rakd hidegre pár percre. Ha elkezd kocsonyásodni, akkor merhetjük tányérokba. Ha nem dermed meg, öntsük vissza az egészet a lábosba és főzzük tovább, hogy elfőjön a lé egy része. Gyors megoldásként tehetünk hozzá vízben feloldott zselatinport.

+1 tipp: Ügyeljünk a tálalásra! 

Szűrve merjük tányérokba a kocsonyalevet, ízlés szerint tegyünk bele húst, zöldséget, és tegyük hűvös helyre. Pár óra alatt tökéletesre dermed. Ha lehet, ne mélytányérokba, hanem perem nélküli tálakba tegyük! Előételként feltálalhatjuk úgy, hogy a széleken késsel kicsit fellazítjuk és egy tálra borítjuk. Szép, cikk alakú szeletekre vághatjuk így.

Ha elkészült a kocsonyánk, fogyaszthatjuk citrommal, ecettel, mustárral, tormával, ecetes hagymával, franciasalátával, majonézzel. Megszórhatjuk a tetejét pirospaprikával, sóval, borssal. 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A lélegzetelállító szőke szépség is ott lesz a világ leghíresebb versenyén - galéria

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

magyarnemzet.hu

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

magyarnemzet.hu

Itt a vége? Letartóztatták a korrupt borsodi polgármestert

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó