Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A gyönyörű haj titka: így készíts otthon rizsvizet

Ázsiában már évszázadok óta használják haj- és bőrápolásra, így nem csoda, hogy a rizsvíz igen népszerűvé vált az elmúlt években. Mutatjuk, hogy készíthetjük el és miként használjuk.

Egyáltalán nem számít új felfedezésnek a rizsvíz hajra és fejbőrre tett pozitív hatása, hiszen a Távol-Keleten már nagyon régen alkalmazzák. Bőrápoláshoz ma is közszeretettel használják a rizsvizet Japánban és Kínában, így remek fényesítő, hajserkentő hatásán túl más területeken is bevethető. Sokan úgy tartják, hogy Kelet-Ázsiában azért találkozhatunk több olyan 80 év feletti nővel, akik nem őszültek meg mert rendszeresen használják ezt az egészséges szépítőszert. A rizsvíz fényesebbé, puhábbá és erősebbé varázsolja a hajat, fokozza a rugalmasságát, továbbá elősegíti is.

A kulcs a minőség

A legjobb, ha a rizsvizet bio rizsből készítjük el, mert a hagyományos bolti akár port és egyéb szennyezőanyagot is tartalmazhat. Bármilyen fajtát felhasználhatunk, legyen az barna, jázmin, vadrizs vagy basmati rizs.

A legelterjedtebb módszer

Alaposan mossunk át 1 bögre rizst, és áztassuk be négyszeres mennyiségű vízben. Szobahőmérsékleten lefedve hagyjuk állni 1-2 napig. Ezután szűrjük le, öntsük egy jól záródó flakonba. Az így elkészült rizsvíz 3-4 napig tartható a hűtőben. Érdemes felhasználás előtt hígítani.

Legyen illatos

Áztatás helyett forralással is elkészíthetjük. Főzés előtt alaposan mossuk meg a rizsszemeket, majd háromszoros mennyiségű vízben főzzük puhára. Szűrjük le a levét, és miután kihűlt, tegyük hűtőbe. Kellemesebb illata lesz, ha pár csepp illóolajat csepegtetünk hozzá.

Gyorsabban nő a haj

Ha hosszú, dús frizurára vágyunk, hajmosás után öblítsük át a tincseinket rizsvízzel. Masszírozzuk a fejbőrbe, majd hagyjuk hatni 20 percig, ezután langyos vízzel öblítsük le. Kúraszerű használata a hajhulláson is segíteni fog.

Száraz, töredezett tincsekre

Ha hajpakolásként használnánk, egy spriccelős flakont töltsünk meg rizsvízzel és tincsenként haladva vigyük fel a száraz vagy törölközőszáraz hajunkra. Tegyünk zuhanysapkát a fejünkre, és így hagyjuk hatni 20 percig, végül mossuk le. Ismételjük meg heti két-három alkalommal.

A porcelánbőr titka

Arclemosóként is alkalmazhatjuk, hiszen a benne lévő proteinek segítik megelőzni a bőr kiszáradását, ezáltal puhává varázsolják a bőrt, sőt, akár a pigment foltokat is eltünteti. Mártsunk egy vattakorongot rizsvízbe és körkörös mozdulatokkal töröljük át vele az arcunkat. Nem szükséges lemosnunk, hagyhatjuk a bőrünkön.

Csökkenti a gyulladást

Kiválóan összehúzza a kitágult pórusokat, ezáltal jelentősen csökkenti a pattanások, mitesszerek kialakulását. Még hatásosabb az eredmény, ha néhány csepp teafaolajat adunk hozzá, és ezzel mossuk át minden reggel az arcunkat.

Megőrzi a bőr fiatalságát

Antioxidánsokat is tartalmaz, ezért rendszeres használatával a bőr öregedését is lassítja. Ha a szarkalábak ellen szeretnénk használni, használhatjuk tonizáló szerként arctisztítás után, vagy egyszerűen mossuk át vele az arcunkat lefekvés előtt.

Adjuk a fürdővízhez

Keményítőtartalma enyhíti a gyulladást, így olyan bőrbetegségek kezelésében is segít, mint az ekcéma. Öntsünk az előkészített langyos fürdővízbe pár csésze rizsvizet, és hagyjuk 15-20 percig bőrünket a kellemes fürdővízben.

Borogassuk vele a bőrt

Ha túlzásba vittük a napozást, mártsunk rizsvízbe egy kéztörlőt és óvatosan borogassuk vele a leégett bőrt. Ráadásul, ha közvetlenül a hűtőből vettük ki, a hideg folyadék az égető érzést is enyhíti.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss