A baloldal most az önkormányzati ingatlanokkal trükközik

koronavírus vírus járvány kiadó eladó ingatlan lakás gazdaság ingatlan piac 2020 koronavírus járvány budapesten
2020 koronavírus járvány budapesten
Vágólapra másolva!
Nem tetszett a volt indexesek Telex nevű blogjának, hogy Belváros-Lipótváros önkormányzata 30-ról 10 százalékra csökkentette a legalább egy éve birtokon belül lévő bérlők ingatlanvásárlási kedvezményét. A baloldali propagandablog csak egyet felejtett el: szétnézni a baloldali önkormányzatok háza táján. Az adatRADAR viszont megtette, és a kérdéseikre kapott árakat összevetve a hirdetési oldalak adataival azt vették észre, hogy akár 50-60 százalékkal a piaci érték alatt is gazdát találhat egy-egy telek, lakás vagy ipari park, de - nézzük az adatradar.hu összeállítását. Tanulságos.
Vágólapra másolva!

Belvárosi módszert emleget a Telex, s megdöbbentő álszentséggel tálal egy V. kerületi rendeletmódosítást a minapi cikkében. A portál, amely azzal hirdeti magát, hogy a „szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent", tudomást sem vesz a baloldali vezetésű városok, kerületek ingatlanértékesítési „szokásairól", miközben „pénz kisöprésként" tálalja az adatRADAR gyűjtése szerint kirívónak nem tekinthető belpesti gyakorlatot.

A cikkben bírált jogszabály lehetővé tette, hogy a több mint egy éve bérelt ingatlanokat legfeljebb 30 százalékos kedvezménnyel értékesítsék a bérlőknek (ezt most 10 százalékra csökkentették).

Az adatRADAR számos önkormányzatot megkeresett a közelmúltban, s afelől érdeklődött: mennyiért adták el a különböző telekkönyvi besorolású ingatlanjaikat? A közölt árakat aztán összevetettük az ingatlan.com és más hirdetési oldalak meghatározott területre és kategóriára (lakás, ház, mezőgazdasági vagy ipari terület stb.) vonatkozó adataival, így kaptunk egy-egy piaci árhoz közelítő – illetve általunk annak tekintett – értéket.

A szórás óriási, az eddig feldolgozott adatok szerint a 30 százalék körüli eltérés nem számít ritkaságnak, de bőven akad példa ennél nagyobb, 50-60 százalékos, vagy azt meghaladó különbségre is. Például a Vác központját jellemző 400 ezer forintos négyzetméterenkénti ár helyett egy Dunához közeli, Dózsa György úti lakást 78 920 Ft/nm áron adott el az önkormányzat. Tehát 81 százalékkal az internetes keresések alapján beállított átlagár alatt. Érdemes hozzátenni: az általunk vizsgált mintegy két és fél tucat ingatlan esetében a már említett 400 ezer forintos piaci árhoz képest 23 esetben volt 30-50 százalék közötti, és 6 esetben annál nagyobb az eltérés.

A fővárosban sem különb a helyzet: a 30 százalék körüli eltérés nem ritka az adatRADAR által már megvizsgált eladások esetében, de a Ferencvárosban ennek duplájába is belefutottunk – nem egyszer.

A Táblás közben egy 47 négyzetméteres lakás kelt el 7 248 000 forintért, az Osztag utcában pedig egy 37 négyzetméteres garzon 6 millióért, vagyis négyzetméterenként 155 436, illetve 160 428 forintot fizetett értük a vevő, ám Budapest IX. kerületében 400 ezer Ft/négyzetméter körüli áron hirdetik az ingatlanokat, így a különbség 64 az előbbi, és 63 százalékos az utóbbi esetében. Az Üllői úton, a Börzsöny utcában, a Boráros téren, a Bakáts és a Soroksári úton ugyanakkor további nyolc olyan ingatlant találtunk, amelyek a kerületi átlaghoz viszonyítva 50-60 százalékkal olcsóbban találtak gazdára.

Képünk illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

De álljon itt egy példa egy ipari területre is! Az adatRADAR a közelmúltban számolt be az újpesti Istvántelki út 61-63. szám alatt található, több mint 1600 négyzetméteres ingatlan sorsáról. Istvántelek a főváros IV. kerületének egyik frekventált városrésze, üresen álló telekből nincs is sok arrafelé, és amiket a hirdetési oldalakon találtunk, 158 ezer – 164 ezer forintos négyzetméteráron keresik gazdájukat. Az önkormányzat viszont a beépítetlen telkét ennek a feléért, négyzetméterenként nem egész 80 ezer forintért adta el.

Ami pedig az üzlethelyiségeket illeti, a rendelkezésünkre álló adatok szerint Siófokon és a III. kerületben is kedvező áron juthatott egy-egy közérthez néhány szerencsés vásárló. A Balaton-part közkedvelt településének Fő utcáján például nettó 3,4 millió forintos áron értékesített egy 33 négyzetméteres üzlethelyiséget az önkormányzat, egy másik üzlet pedig nettó 5,2 millióért talált új gazdára. Ez azt jelenti, hogy arányaiban nézve a drágább sem érte el a 175 ezer forintos négyzetméterenkénti árat, holott az ingatlan.com adatai szerint a 10-99 négyzetméter alapterületű üzlethelyiségek tekintetében egész Siófok területén nem kínálnak 577 ezer forintnál olcsóbban egy négyzetmétert. Ez alapján úgy tűnik, a Balaton mentén akár 70 százalékos kedvezmények is előfordulhatnak baloldali vezetésű településeken.

Budapesten sem mindenütt ódzkodik a baloldal a kiugró kedvezményektől.

A III. kerületben például két 46 négyzetméteres Bécsi úti üzlethelyiségtől is 3.250.000 Ft-ért vált meg az önkormányzat 2021-ben. Ez alig több mint 70 ezer forintot jelent négyzetméterenként, melyhez képest itt is jelentős eltérést mutatnak az ingatlan.com oldalon megjelenő hirdetések. Az utcában eladásra kínált 10-99 négyzetméteres üzletek közül a legolcsóbb esetében is több mint 900 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

Természetesen egy-egy ingatlan árát nagyban befolyásolja annak állapota, felszereltsége és egyéb körülmények is hatással lehetnek rá, így a hirdetési oldalak adataiból kalkulált számaink, ahogy jeleztük is, nem tekinthetőek kőbe vésettnek. Mégis úgy gondoljuk, hogy a tendenciákat viszonylag megbízhatóan jelzik, s ezek alapján levonható a következtetés: belvárosi modell és „pénz kisöprés" csak a Telex merőben elfogult és/vagy szűk látókörű világában létezik. Kutakodni azonban tényleg megéri, főleg a baloldali vezetésű települések szerződései között.