Létrehozva: 2022.08.17.

Így főzd a szilvalekvárt, ha nem akarsz órákig a tűzhely mellett állni

A hagyományos recept szerint minél tovább fő, annál finomabb a szilvalekvár; de akkor sem kell lemondanod róla, ha kevés időd van befőzni. Mutatunk egy gyors módszert!

Tény, hogy a szilvalekvár akkor a legjobb, ha olyan sűrűre főzik, hogy megálljon benne a fakanál. Ehhez több órán át kell főzni, kevergetni; a régi asszonyok 10-12, sokszor 24 órán át is főzték, üstben. De míg régen ez családi esemény volt, és szinte mindenkinek akadt rá ideje, ma már a rohanó életvitel mellett lehetetlen megoldani; sokak számára az is kihívás, hogy akár 2-3 órát töltsenek a befőzéssel. Attól függetlenül még igenis neki lehet fogni: a szilvalekvár sütőben is isteni lesz. És, bár nem lesz olyan sűrű, mint a hagyományos módszerrel, az íze brutálisan finom, és így is nagyon egészséges. A szilvalekvár ugyanis kitűnő az emésztési problémákra, székrekedés esetén érdemes egy-két kanállal fogyasztani belőle. Mutatjuk, hogyan készül a szilvalekvár a sütőben!

Plum,Jam
Fotó: Shutterstock

Az ecet a titok nyitja

Ahhoz, hogy a lekvárt ne kelljen főzés közben kevergetni, fontos szereplő az ecet: ha kikened vele a tepsi vagy fazék oldalát, alját, akkor nem fog leragadni főzés közben. Fontos viszont, hogy tilos akár egyszer is megkeverni; hiszen így lekerül az edény oldaláról az ecet, és akárcsak a tűzhelyen, folyamatosan kevergetni kell, nehogy leégjen. Mutatjuk a receptet!

The,Plums,In,The,Saucepan,Are,Baked,In,The,Oven
Fotó: Shutterstock

Szilvalekvár sütőben

Hozzávalók:

  • 2 kg szilva
  • 1 ek ecet
  • 15 dkg cukor
  • ízlés szerint fahéj és szegfűszeg


Elkészítés: 

  • Most meg, vágd ketté és magozd ki a szilvákat. Kenj ki ecettel egy tepsit vagy egy mély lábast, majd rendezd el benne a szilvákat, és szórd meg a cukorral. Ha fűszeresen szeretnéd, most add hozzá a fűszereket is.
  • Előmelegített sütőben, lefedve vagy alufóliával borítva kezdd el sütni 150 Celsius fokon. 2-3 óra hossza után vedd le az alufóliát, majd süsd addig, míg sűrű nem lesz az állaga – ez körülbelül további két óra.
  • Az elkészült lekvárt forrón tedd sterilizált üvegekbe, majd lezárás után száraz dunsztban hagyd kihűlni őket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai Dominik Curtisszel töltötte az éjszakát

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

magyarnemzet.hu

Viszonya lehetett a játékosával, menesztették az angol klub edzőjét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó