Vomberg Frigyes számára a konyha sosem volt idegen terep. Mivel a szülei is a vendéglátásban dolgoztak, már gyerekként belecsöppent a gasztronómia világába - sőt feleségével, Erzsébettel is munka közben, egy szálloda éttermében ismerkedtek meg. „Mindketten a Duna Intercontinentalban dolgoztunk, én a konyhán, ő pedig felszolgáló volt” - meséli Frigyes.
OTTHON IS GYAKRAN RAGAD FAKANALAT
„95 százalékban én főzök. A legtöbbször kívánságműsor van, és azt kell elkészítenem, amit a család szeretne. Mindig a lelkemre van kötve, hogy ne rugaszkodjak el nagyon az eredeti recepttől, maradjak tradicionális. Mivel nagyon válogatósak, oda kell figyelnem, mi a megrendelés. Tehát nálunk nagy szigor van.” Hozzáteszi, van egy étel, amit szerinte a felesége készít a legjobban: a rakott krumpli.
Elmondása szerint a családjával és a barátaival szemben egyáltalán nem kritikus. „Ha vendégségbe megyek, akkor nem kritizálni hívnak, hanem szeretetből. Így az étel értékelésénél nálam ilyenkor csak a szeretet számít.” A szakmabeliekkel azonban már kevésbé elnéző: „Egy étteremben az étel legyen finom. A körömpörkölttől kezdve a steakig én mindent szeretek, nálam az elkészítés a lényeg.”
Emellett arról is határozott elképzelése van, melyek egy jó séf nélkülözhetetlen tulajdonságai. „Legyen jó a munkabírása, ez nagyon fontos. Lássa globálisan az egész konyhát, az éttermet, tehát legyen jó szervezőkészsége, valamint csapatvezetésben is meg kell állnia a helyét. Nem mindig a legjobb séf a legjobb szakács. A séfnek ugyanis a szervezés, a csapatépítés és a kommunikáció az elsődleges feladata, a főzés csak másodlagos.”
A SÉFEK SÉFE LEGHATÁROZOTTAB ÍTÉSZE
Bár azzal pontosan tisztában van, milyennek kell lennie egy kitűnő séfnek, nem szívesen mérettetné meg magát a Séfek Séfében. „Én sosem tenném ki magam akkora stressznek, amiben a versenyzők vannak. Ezt meghagyom inkább nekik. Nekem épp elég azt levezényelni, amikor a csapatom stresszhelyzetbe kerül. Mintha egy maroknyi lepkét kéne egy kézben tartanom, akik szanaszét akarnak repülni. Ez nekem bőven elég.”
Viszont azoknak, akiket vonz a gasztronómia, nagyon is ajánlja a megmérettetést. „Azoknak javaslom a Séfek Séfében való szereplést, akik szeretnék magukat megmutatni, és új lehetőségeket kapni. Igaz, a végén csak egy nyerhet, de a műsor alatt rengeteget lehet tanulni és fejlődni” – mondja, majd mosolyogva megjegyzi: az 5 perc hírnév mindenkit megillet.