Létrehozva: 2022.12.09.

Az egész országban pusztulnak a tuják, lehet tenni valamit értük?

Hosszú évtizedekig a rendezett kert elmaradhatatlan dísznövénye volt, de az utóbbi évek alaposan megtizedelték őket. A tuja barnulása nagyon sokszor végzetes, a növény kipusztul. Sokkal összetettebb problémáról van szó, mint a szárazság.

Szomorú látványt nyújtanak ezek az örökzöldek: a tuja barnulása egyre nagyobb méreteket ölt, már szinte nincs olyan pontja az országnak, ahol ne barnulnának, száradnának ezek a divatos dísznövények. Leginkább az őszi-téli időszakban tűnik fel, mekkora kár érte a bokrokat. Sokan felteszik maguknak a kérdést, vajon milyen hibát követtek el a gondozás során, meg lehet-e előzni a bajt; de sajnos nem pusztán annyiról van szó, hogy nem öntöztük megfelelően a tujákat. Mutatjuk, mi minden lehet az oka a tuja barnulásának, és azt is, hogy mit lehet tenni ellene.

A tuja barnulása több ok miatt alakul ki.
A tuja barnulása szinte az egész országban problémát okoz. Fotó: Anna Sadovskaia / Shutterstock

Nem kímélik a kártevők

Akárcsak a többi dísz- és haszonnövénynek, a tujának is megvannak a maga természetes ellenségei, melyek ellen védekezni kell. A leggyakoribb a tuja aknázómoly, melynek lárvái a levelekbe fúródva okoznak károkat: elsárgul-barnul a hajtáscsúcs, végül lehullik. De a pajzstetű sem kíméli a tujákat, melyek ellen a védekezés komoly kihívást jelent: tavasszal és a nyári rajzás előtt lehet kiirtani őket a megfelelő szerekkel. Hatalmas pusztítást végez a boróka-díszbogár is, ami a száraz melegben szaporodik, és elsősorban a legyengült növényeket támadja. Ez a rovar a tuja fás részeiben okoz károkat, és ahogy egyre inkább akadályozza a nedvkeringést, úgy szárad ki a tuja. Vegyszerrel nem lehet ellene védekezni, a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, vagyis törekedni arra, hogy a tuja egészséges maradjon. De a barnulást okozhatják gombás betegségek is: a kabatinás hajtáselhalás leginkább ősszel támad, tavasztól pedig a pikkelylevél-barnulás tizedeli a tujákat.

A legnagyobb gond az időjárással van

Bár tény, hogy végül a kegyelemdöfést a betegségek és a rovarkártevők adják meg a tujának, egy alapvetően egészséges növény jó eséllyel meg tudna küzdeni ezekkel a kihívásokkal. A tuja 15 éve jött divatba, és azóta rengeteget változott hazánk időjárása: forró, száraz nyarak, légköri aszály jellemző az elmúlt néhány évben, és azóta jelent meg nagyobb számban a tuja barnulása is. Ezek a növények ugyanis a nedves, tápdús talajt, párás levegőt kedvelik. A hetekig tartó vízhiány mellett a tápanyaghiány is rontja a tuják általános állapotát: kalcium, magnézium hiány jelentkezik a forró hónapokban, ez pedig lerontja a növény ellenállóképességét.

Mit lehet tenni?

Ha még nem tarolta le teljesen a növényt a barnulás, érdemes kísérleteket tenni a megmentésére. Az elhalt, barna részeket érdemes levágni és elégetni, megsemmisíteni, hogy ne fertőzze meg a többi örökzöldet. Ezen kívül a legtöbbet tavasztól őszig tehetjük a tujákért: gyakoribb öntözés, trágyázás növeli a növény ellenállóképességét, és könnyebben megküzd a betegségekkel. Emellett nem árt rovar- és gombaölőszerekkel lepermetezni. Ha végképp menthetetlen a tuja, esetleg egy egész sor kipusztult a kertben, érdemes helyette olyan fajta örökzöldet választani, mely ellenáll a mostoha körülményeknek. Jó választás lehet sövénynek a közönséges tiszafa, az örökzöld ezüstfa és kerti korallberkenye is.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Haalandot keresik, Ancelotti szemöldöke legyőzte Guardiolát - mutatjuk a legjobb BL-negyeddöntős mémeket

origo.hu

Borzasztó felfedezés: megtalálták az első vámpírbaktériumokat, embervért esznek

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

mindmegette.hu

Ha ilyen gyógyszert vettél, nehogy beszedd, azonnal vidd vissza!

magyarnemzet.hu

Klopp már nem hisz két játékosában, az egyik Szoboszlai – így látják Liverpoolban

origo.hu

Brutálisan összeverték az utcán a TV2 sztárját

mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Édes családi fotón Puskás-Dallos Bogiék, ilyen nagyot nőt Ábel

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

Elsóztad a levest? Ezt az egy trükköt jegyezd meg, mert megmentheted az ételt vele

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!