Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek a szívbarát gesztenye lenyűgöző egészségőrző hatásai

default user icon
MME
Enyhén édes ízű finomság, amelyet számtalan módon fogyaszthatunk, de bárhogy is esszük, biztosak lehetünk benne, hogy egészségünkre válik!

A gesztenye számos vitamin és ásványi anyag forrása, de más kedvező tulajdonságai is vannak. Nézzük, miért érdemes ennünk!

1. Alacsony a zsírtartalma

Kiváló forrása a réznek, mangánnak, B6- és C-vitaminnak, tiaminnak, folsavnak, riboflavinnak és a káliumnak. A legtöbb más dióféléhez képest a gesztenye kevesebb kalóriát tartalmaz, mivel alacsony a zsírtartalma. Szénhidráttartalma is magasabb, mint a legtöbb diófélének, és rengeteg rost is van benne, ami számos előnnyel jár az egészségre nézve, hiszen segíti az emésztést és táplálja a hasznos bélbaktériumokat.

2. Szemünk is kívánja

Nagy mennyiségű és rengetegféle antioxidánst tartalmaz, köztük luteint és zeaxantint is, amelyek rendkívül fontos anyagok a szem egészsége szempontjából. Ezek ráadásul képesek felhalmozódni a retinában, és védelmet nyújtanak a kék fény okozta károsodástól. Így azoknak, akik monitor előtt dolgoznak, érdemes gyakran enniük ebből a finom csemegéből. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák okozta károsodástól. A szabad gyökök magas szintje oxidatív stressznek nevezett állapotot okozhat. Ezek növelhetik a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések kockázatát.

3. Segítheti a szív egészségét

A gesztenye jó forrása a szívnek kedvező tápanyagoknak. Tanulmányok kimutatták, hogy a benne található különböző ásványi anyagok és nyomelemek, például a gallusz- és az ellagsav, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, az inzulinrezisztenciát, valamint elnyomhatják a daganatok növekedését és terjedését. Emellett jó káliumforrás is, ami szintén jótékony hatással van a szívre.

4. Szabályozhatja a vércukorszint

A vércukorszint szinten tartása fontos az egészség szempontjából, de különösen akkor, ha valaki inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenved, ugyanis a tartósan magas vércukorszint növelheti az egészségügyi szövődmények kockázatát a cukorbetegeknél. E szövődmények közé tartozik az erek és a szervek károsodása.

5. Csökkentheti a gyulladást

Bár a gyulladás egy természetes folyamat, amely segít a testnek a gyógyulásban és a fertőzések elleni küzdelemben, de idővel igencsak megterheli a szervezetet, ezért érdemes gyulladáscsökkentő ételeket enni. Ilyen például a gesztenye, amely különböző antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek együttes erővel képesek csökkenteni a gyulladást.

+1 Sokoldalú alapanyag
Nem csak gesztenyepürét lehet készíteni belőle, hanem akár krémlevest, köretet, és más zöldségekkel vagy rizzsel keverve salátákhoz is lehet adni, vagy akár húsok töltelékeként is megállja a helyét. Ha pedig csak egyszerűen megsütjük a sütőben, akkor az esti tévézéshez is szuper csemege.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss