Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts hibátlan főtt tojást: a sárgája krémes, a héja egyben lejön

default user icon
MME
Hány percig főzzük a tojást, és hogyan hámozzuk meg esztétikusan? Mutatjuk az összes trükköt, amellyel kívül-belül hibátlan lesz.

A tojásfőzés könnyűnek tűnő művelete számos buktatót rejt magában. A tárolásnál, a főzésnél és a hámozásnál egyaránt elhibázhatjuk a folyamatot. Mutatjuk az esztétikus és kifogástalan állagú főtt tojás készítésének praktikáit.

Nem mindegy, hogy tároljuk

A tojásokat száraz, hűvös helyen, a csúcsos felükkel lefelé tároljuk. Főtt tojás készítéséhez felhasználás előtt vegyük ki őket a hűtőből, és hagyjuk, hogy átvegyék a szoba hőmérsékletét. A friss tojásokat nehéz szépen meghámozni, jobb, ha a felhasználás előtt néhány napot állni hagyjuk. Érdemes sötét héjú tojásokat vásárolni, mert a világosakat ugyancsak nehéz meghámozni.

Innen tudjuk, hogy friss a tojás

A tojás frissességét vízpróbával ellenőrizhetjük. Töltsünk vizet egy edénybe, és tegyük bele a tojást. Ha lemerül az edény aljára, akkor biztosra vehetjük: friss alapanyaggal van dolgunk. Amennyiben a vízben közepén lebeg a tojás, akkor sütve vagy főzve még fogyasztható. Azt a tojást azonban, ami feljön a víz színére, ne főzzük meg, mert már megromlott.

Mire figyeljünk a főzésnél?

A szobahőmérsékletű tojásokat gyöngyöző, forrásban lévő vízben főzzük meg, amibe szórjunk némi sót (ez megkönnyíti majd a hámozást), és öntsünk egy kevés ecetet vagy citromlét. Azért van szükség szobahőmérsékletű alapanyagra, mert ha a tojás és a főzővíz között túl nagy a hőmérséklet-különbség, a héj a sokktól könnyen megreped. Ha biztosra akarunk menni, áztassuk forró vízben a tojást néhány percig, majd innen rakjuk át a gyöngyöző főzővízbe. Ne főzzük zubogó vízben a tojásokat, mert mozgás közben összeütődnek, ezáltal idő előtt megrepedhet a héjuk.

A sokkolás sokat segít

Ha a tojást a kívánt állapotúra főztük, azonnal hűtsük le hideg vízzel, amibe akár jeget is tehetünk. Ez a művelet három okból is fontos. Egyfelől a tojáshéj tartja a hőt, így a tojás tovább főne, ha nem hűtjük le. Emellett a sokkolás okozta nagy hőmérséklet-különbség miatt a tojás térfogata a héjon belül kicsit csökken, a héj és a fehérje között kisebb űr keletkezik, ezáltal könnyebben lejön róla a héj hámozáskor. És persze az sem mellékes, hogy így hamarabb kihűl, és hamarabb fogyasztható.

Tippek a főtt tojás hámozásához

A kihűlt tojásokat célszerű még a hűtővízben meghámozni. Megkönnyíti a munkát, ha a tojások héját megtörjük a vízben, és kicsit állni hagyjuk, ilyenkor a héj és a fehérje közé beszivárog a víz, és a héj könnyen eltávolítható lesz. Egy másik technikával is tökéletesen tisztíthatjuk meg a tojást. Helyezzük őket vágódeszkára vagy a pultra, kocogtassuk meg, hogy a héjuk berepedezzen, majd finoman nyomva görgessük a tojásokat előre-hátra, amíg sok-sok hajszálrepedés keletkezik rajta. Ilyenkor vízbe is márthatjuk, és ha ügyesen csináljuk, a héj szinte egyben lejön a tojásról.

A hat és fél perces a tökéletes

A tojás főzési ideje attól függően változik, hogy milyen állagú végeredményt szeretnénk elérni.

1. 3 perces tojás

Lágytojás, amelynek általában a tetejét vágjuk le, és tojástartóba helyezve kikanalazva fogyasztjuk el. Ebben az állapotában a fehérje még nem teljesen főtt meg, a sárgája pedig sűrűn folyós.

2. 5 perces tojás

Szintén lágytojás, amelynek már a fehérje is sokkal szilárdabb, de a sárgája folyós és lágy.

3. 6 és ½ perces tojás

Tökéletes tojásnak is nevezik, ebben az állapotában már meghámozható, a fehérje teljesen megfőtt, a sárgája viszont még folyik, és finoman krémes állagú.

4. 10 perces tojás

Főtt tojás, amelynek a fehérje és a sárgája egyaránt megfőtt, de nem túlfőtt.

Ha hideg a tojás, így számoljunk

Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha nem volt időnk a főzés előtt a hűtőből kivenni a tojásokat. Ebben az esetben fontos, hogy a hideg tojásokat hideg vízzel együtt tegyük fel főni, és a kívánt állag eléréséhez forrástól számítva két perccel kevesebb ideig főzzük a tojásokat. A főtt tojás elkészítéséhez például 10 perc helyett elegendő 8 perc, a 6 és ½ perces tökéletes tojás pedig 4 és ½ perc alatt készül el.

Mutatjuk videón, hogyan főzd tökéletesre a tojást

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss