Karikó Katalin szerint többen is azt állítják: teherbe estek a Pfizer-vakcinától

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati -
Pfizer-vakcina mellékhatás Karikó Katalin Rusvai Miklós Pfizer
A világszerte elismert magyar biokémikus, a Pfizer-vakcina egyik megalkotója meglepő információkat osztott meg a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban.

Sokan tartottak és talán még ma is tartanak attól, hogy hosszú távon milyen mellékhatásokat okozhatnak a covid ellen kifejlesztett vakcinák. A negatív hatásokról rengeteg rémhír és összeesküvés-elmélet látott napvilágot, ám ezek jelentős része egyértelműen kitaláció.

Ami bizonyított, és ezt az egyik legnépszerűbb oltóanyag gyártója, a Pfizer/BioNTech is megerősítette, hogy egyes esetekben a nőknél előfordulhat, hogy a hatóanyag befolyásolja a nők menstruációs ciklusát, és ritka esetben szívizomgyulladásos esetekről is beszámoltak az oltottak. Ezek a mellékhatások általában három-hat hónap után elmúlnak.

Karikó Katalin Forrás: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati

A vakcina kifejlesztésében részt vevő Karikó Katalin a Portfolio kérdésére elárulta, hogy érkezett néhány bejelentés egészen meglepő "mellékhatásokról" is.

A portál megkeresett több magyar szakembert is a lehetséges mellékhatásokkal kapcsolatban. A neves és ismert vírusszakértő, Rusvai Miklós tudomása szerint az oltások hosszabb távú, nem kívánt hatásait nem vizsgálják ki célzottan.

"A koronavírus-oltást beadó orvos korábban csak annyit tehetett, és most is annyit tehet meg, ha ilyen vakcinát ad be, hogy nem kívánt hatás észlelése esetén kitölti a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról elérhető online formanyomtatványt. Ez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet bejelentő oldalára kerül."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.