Turkálóból öltözködik a magyar színésznő: sportot űz abból, hogy minél kevesebbet kelljen fizetnie

hulladékmentesség zero waste környezetvédelem sztárok magazin életmód low waste
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteget hallani azokról a világsztárokról, akik hatalmas összegeket áldoznak a környezetvédelemre. Támogatják a legkülönfélébb alapítványokat, szervezeteket, amelyek azon dolgoznak, hogy a bolygónk tisztább és élhetőbb legyen.

A külföldi sztárok mellett a magyar hírességek is megpróbálják felhívni az emberek figyelmét arra, mennyire fontos a környezetvédelem. Ne csak az egészséges életmód legyen az elsődleges, hanem ügyeljünk arra is, hogy kevés hulladékot, minimális műanyagszemetet termeljünk, támogassuk a helyi termelőket és a felelős állattartásból származó élelmiszereket.

A környezettudatos életmód tíz évvel ezelőtt még drágának és körülményesnek számított, ma viszont már nemcsak bárki számára elérhető, de megfizethető is. Egyre több boltból kiszorulnak az egyszer használatos tasakok, a helyüket pedig átveszik a biológiailag lebomló táskák, vászonzsákok. A műanyag szívószálat felváltja a fém, a műanyag fültisztító pálcikát pedig kiszorítja a teljes egészében papírból készült változat és egyre elterjedtebbek a vegyszermentes tisztítószerek.

Hét ismert magyar ember életén keresztül mutatjuk be, mennyire fontosak az apró lépések, és mit tudunk tenni mi magunk a földünk védelme érdekében.

Für Anikó

Sandra Bullock magyar hangja régóta a környezetvédelem élharcosa. Für Anikó volt a házigazdája a Dunán több mint húsz éven át sugárzott ismeretterjesztő tévéműsornak, a Talpalatnyi zöldnek. Az ökológiai magazinban megismerhették a nézők, milyen veszélyek leselkednek a természetre és mit tehetünk a környezetünkért. Anikó a műsor megszűnésével sem hagyott fel tudatos életmódjával, imád kirándulni, sőt ma ő a turkálók egyfajta reklámarca. A színésznő igyekszik minél kevesebb hulladékot termelni és nem érzi rangon alulinak, hogy turkálóból öltözködik. Éppen ellenkezőleg! Versenyszerűen vadászik a legjobb használt ruhákra.

Für Anikó Fotó: Szabó Gábor - Origo

Eke Angéla

Eke Angéla is élen jár a környezettudatos életmód népszerűsítésében. A színész-bábszínésznő törekszik arra, hogy ne pazaroljon, kevés hulladékot termeljen és ne szennyezze a környezetet. A családja anyagi helyzete miatt már gyerekkorától kezdve figyelniük kellett arra, hogy mikor mit vesznek, így már fiatalon megtanulta, hogy nem szabad pazarolni. A főzéshez felhasznált alapanyagok nagy részét nem a szupermarketekben, hanem a termelői piacokon szerzi be. Előnyben részesíti a magyar termékeket, legyenek azok élelmiszerek vagy ruhadarabok. Komposztál és biológiailag lebomló tisztítószereket használ.

Eke Angéla Forrás: TV2

Mórocz Adrienn és Kovács Lehel

Az ismert színészházaspár csak nemrég váltott low waste életmódra. Akkor határozták el, hogy változtatnak korábbi szokásaikon, amikor a szemetesek közölték velük, hogy túl sok hulladékot termelnek és váltsanak egy nagyobb kukára. Nem tudták, hol és hogyan lenne érdemes belevágni a low waste életmódba, ezért végül úgy döntöttek, hogy a háztartásból elfogyó termékeket fokozatosan hulladékmentes változatra cserélik. A papírt felváltotta a textilzsebkendő, az eldobhatót a cserélhető pengés borotva, de mosószer helyett már mosószódát, műanyag fogkefe helyett pedig fa verziót használnak. Az élelmiszert piacon, az egyéb alapanyagokat csomagolásmentes boltokban vásárolják.

Kovács Lehel és Mórocz Adrienn fotó: Polyák Attila - Origo, Forrás: Thália Színház/Bodnár Zsófia

Puskás-Dallos Bogi és Peti

Ők a környezetvédelem leghangosabb szószólói. Puskás Peti már több mint négy éve áttért a vegán életmódra és sok támadást is kap néha sarkos véleménye miatt. Egyik korábbi posztjában a nagyüzemi állattartás ellen emelte fel a szavát, de nemcsak az élelmezés területén fontos számára az állatok védelme. Igyekszik felhívni a figyelmet a felelős állattartásra, rávilágít a szaporítótelepek ártó működésére. Szívén viseli a menhelyre jutott kutyák sorsát, többször is volt már ideiglenes befogadó. Aktív résztvevője a Woodapest nevű mozgalomnak, népszerűsíti a városi- és balkonkertészetet, valamint piacon vásárol.

Dallos Bogi, Puskás Peti Forrás: instagram.com/dallosbogi

Vadon János

A népszerű rádiós műsorvezető roppantul ismert természetszeretetéről, valamint spórolási praktikáiról. A családjával már évek óta szelektíven gyűjtik a hulladékot, takarékoskodnak az energiával és szinte csak olyan konyhai maradék kerül náluk a szemétbe, amelyet nem lehet komposztálni. Imádja az erdőket, rengeteget túrázik, és nemcsak kihasználja és kiélvezi a természetet, hanem védi is: kijár szemetet szedni, de ha az utcán botlik egy műanyag palackba, azt is felveszi és elviszi a kukáig. Sem a felesége, sem ő nem eszik húst. Jani speciális vegán életmódot követ, ugyanis halat sem eszik, de tojást és tejterméket fogyaszt.

Vadon János Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.